Collectief gietwater mogelijk fors duurder

Collectief gietwater mogelijk fors duurder

Collectief gietwater wordt waarschijnlijk fors duurder als fiscale plannen van het kabinet doorgaan. Nu geldt er nog een belasting op leidingwater voor de eerste 300 m³ ‘leidingwater’ die per jaar per aansluiting wordt afgenomen. Leidingwater is niet alleen drinkwater, maar al het water dat via een leiding wordt geleverd, dus ook gietwater. Het kabinet wil het heffingsplafond van 300 m3 verhogen, zo meldt Glastuinbouwwaterproof.nl

In de Fiscale beleids- en uitvoeringsagenda 2025 die op 25 april is bekendgemaakt, kondigt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen van Financiën aan dat hij het heffingsplafond van 300 m³/jaar/aansluiting in 2026 wil verhogen naar 50.000 m³. In 2027 moet het volledig komen te vervallen. In 2024 was het tarief van de belasting op leidingwater € 0,42 per m³ (excl. 9% BTW). Collectief gietwater dreigt daarmee fors duurder te worden. “Deze belastingmaatregel is contraproductief voor de verduurzaming van de gietwatervoorziening in de glastuinbouw”, stelt Guus Meis, themaspecialist Water bij Glastuinbouw Nederland.

Uitzondering verdwijnt
Dat collectief gietwater hier waarschijnlijk mee te maken gaat krijgen, blijkt ook uit het voornemen om artikel 14 lid 2 van de Wet Belastingen op Milieugrondslag af te schaffen. Dat artikel regelt dat afzonderlijke distributienetten van leveranciers die leveren aan minder dan 1.000 aansluitingen onbelast blijven. De belastinggrondslag wordt daarentegen wel versmald naar water van (bijna) drinkwaterkwaliteit. Wat het ministerie daarmee bedoelt, moet nog uitgewerkt worden. Het is volgens Meis zeer de vraag of de glastuinbouw daar iets aan heeft, gezien de waterkwaliteit die de glastuinbouw nodig heeft.

Vóór Prinsjesdag meer duidelijk
Meerdere organisatie zoals VNO-NCW, VEMW en Vewin (koepelorganisatie van drinkwaterbedrijven) zijn niet blij met dit belastingplan. Glastuinbouw Nederland heeft zich aangesloten bij die partijen om gezamenlijk een krachtig geluid te laten horen. Vóór Prinsjesdag komt er meer duidelijkheid over de toekomstige tarieven. Daarna neemt de Tweede Kamer een besluit over deze aanpassing van de Belasting op leidingwater.

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel