Burgemeester Arends boegbeeld van DGD

Burgemeester Arends boegbeeld van DGD

Dutch Greenhouse Delta is sinds haar oprichting nauw verbonden met Gemeente Westland. Een belangrijke strategische samenwerking om gezamenlijke internationale ambities te realiseren. Het partnerschap werd dan ook onlangs verlengd. Voor ons een reden om in gesprek te gaan met Bouke Arends, burgemeester van Gemeente Westland en daarnaast boegbeeld van Dutch Greenhouse Delta. Hij licht in het interview toe hoe hij DGD’s missie kracht bij zet en hoe het bedrijfsleven daarvan profiteert.

Om de Nederlandse tuinbouwsector als sterk merk te positioneren op het wereldtoneel, werd in 2018 Dutch Greenhouse Delta (DGD) in het leven geroepen door Hein van der Sande (Certhon), Wouter Kuiper (KUBO) en toenmalig burgemeester Sjaak van der Tak. Zijn opvolger burgemeester Bouke Arends heeft tevens een sleutelpositie voor de internationale promotie van Nederlandse totaaloplossing voor duurzame voedselproductie. Als boegbeeld van DGD zet hij onze unieke greenport zowel wereldwijd als hier thuis op de kaart. Om de economische kansen voor Westland te blijven versterken, wordt de samenwerking tussen DGD en Gemeente Westland verlengd.

Tuinbouwhoofdstad van de wereld
“De ‘Greenhouse Delta’ die we in Nederland kennen is uniek”, vertelt burgemeester Bouke Arends, “Nergens ter wereld is de concentratie van kassen en tuinbouwtoeleveranciers zo hoog als in Westland. Als het tuinbouwcluster een land was geweest, dan was Westland de hoofdstad. Bedrijfsleven, wetenschap, educatie zijn in de regio sterk vertegenwoordigd. Wij zijn enorm trots op deze greenport en de internationale aantrekkingskracht die het met zich meebrengt. Daar ambassadeur van mogen zijn is een enorme eer, maar ook van meerwaarde voor het bedrijfsleven.”

Samenwerking versterkt handelspositie
Gemeente Westland zet DGD’s missie om de sector te positioneren als sterke handelspartner kracht bij op diplomatiek vlak. Onder meer door deelname aan handelsmissies en bij inkomende bezoeken waarbij de burgemeester meerwaarde kan bieden voor het bedrijfsleven. Door de aanwezigheid van een bestuurder openen deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Burgemeester Arends legt uit: “Het is een gegeven dat in bepaalde landen bestuurders ten eerste op overheidsniveau praten. Vanuit onze bestuurlijke rol zijn wij in staat om een stevig fundament te leggen. Hier vloeien commerciële kansen uit voort, het bedrijfsleven plukt daar de vruchten van.”

Burgemeester Arends noemt de handelsmissie naar Kazachstan in april 2023 als een mooi voorbeeld van hoe DGD en de gemeente elkaar wederzijds versterken. Het bedrijfsleven heeft hier contacten kunnen leggen met invloedrijke partijen vanwege de aanwezigheid van de burgemeester als boegbeeld van DGD. Dat deze relaties van grote waarde zijn, blijkt uit de diverse ontvangsten die sindsdien hebben plaatsgevonden. “Zeer recent hebben we op nadrukkelijke wens de ambassadeur van Kazachstan meegenomen naar een geothermieproject hier in Westland. Dan zie je die voorbeeldfunctie van Westland weer terug”, aldus Arends.

Road2Osaka: gezamenlijke koers op World Expo 2025
Concrete ambities voor de toekomst bestaan onder meer uit het gezamenlijk verkennen van potentiële markten die interessant zijn voor het tuinbouwcluster, vertelt burgemeester Arends. “Daarnaast kijk ik erg uit naar de World Expo van 2025 in Osaka.” Dutch Greenhouse Delta en Gemeente Westland hebben een leidende rol voor de positionering en programmering van de tuinbouw in aanloop naar deze wereldtentoonstelling in Japan. Hij licht toe: “Niet alleen het event zelf, maar ook de weg daarnaartoe is een geweldige kans om internationale overheden en beslissers te informeren over ons sterke cluster en wat wij wereldwijd kunnen betekenen. De gemeente legt de bal op de diplomatieke middenstip, DGD geeft de voorzet met doorslaggevende contacten, waardoor het tuinbouwcluster kan scoren in de handelswereld. Gezamenlijk dragen we bij aan positieve transities voor voedselzekerheid en duurzame productie van bloemen en planten."

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v