50.000 silo-inspecties maken sector veiliger
Geplaatst op 13 mei 2025

Een goedgekeurde watersilo die toch openbarst? Hoe kan dat? Een lekkende zuur- en looginstallatie in de buurt van de silo is hier schuldig aan. “Gelukkig waren er geen mensen in de buurt want bij openbarsten van de silo komt er met een enorme grote snelheid veel water vrij. ” zegt Peter van der Sar, technisch specialist van Interpolis.
Jaarlijks overleg houdt kwaliteit van inspecties hoog
Vanaf 2003 vraagt Achmea (Interpolis, Avéro Achmea en Hagelunie) ondernemers watersilo’s van 7 jaar en ouder te laten inspecteren en gebreken te herstellen. De uitvoering hiervan ligt in handen van 12 inspectiebedrijven: Appel Bouw, Cogas Zuid, Haket, De Hoog Technics, HTCS, Hyente Watertechniek, Stolze, Kroonkikker, Seahorse Diving BV, Visser Tech, Wamotech en Weve BV. Om de kwaliteit van de inspecties hoog te houden, wisselen zij jaarlijks kennis uit. Het resultaat is opmerkelijk. Was er in 2003 sprake van maandelijks openbarsten van watersilo’s, nu zijn het er enkele per jaar. Ook dit jaar kwamen de inspectiebureaus, watersiloleveranciers en technisch specialisten van Interpolis samen om aandachtspunten en ervaringen uit te wisselen. Berry Looijen: “We bespreken de inspecties en de enkele schades. Zo houden we de kwaliteit van de inspecties en dus ook de silo hoog. Peter: “Ook dit jaar waren er weer leerpunten”.
Bewaar je gegevens en kijk naar de plek van de watersilo
De plek van de silo, installaties met zuur- of loogpomp tegen de watersilo aan en scheefstand van de silo’s. Het zijn de punten waar de inspectiebureaus en Interpolis dit jaar extra voor waarschuwen. Zo ook het belang van het zorgvuldig bewaren van de gegevens van de watersilo. Berry: “Die hebben we nodig bij herstelwerkzaamheden. Iedere plaat op de silo is bijvoorbeeld uniek. Je moet dan denken aan welke soorten platen, de gebruikte diktes, de opbouw van de watersilo, de leeftijd en fabrikant. Als dat in beeld is kan er sneller besteld én hersteld worden en daarmee officiële goedgekeurd. Let ook op de plek van de silo geeft Interpolis mee. Niet alleen omdat de inspecteurs er graag goed bij kunnen als inspectie en opvolging plaatsvindt. Peter: “Soms staan watersilo’s in de buurt van andere installaties zoals bijvoorbeeld de verwarming- of waterinstallatie. Als de silo dan klapt, gaat dat gepaard met een grote hoeveelheid water waardoor ook deze installaties uit kunnen vallen. Daar zit je als ondernemer helemaal niet op te wachten.”
Onderhoud blijft belangrijk
De watersilo is een ideale oplossing voor de opslag van hemelwater. In Nederland staan er ruim 20.000. Als een silo verzwakt is, is de kans op openbarsten groter. Tijdens de inspectie wordt gekeken naar de conditie van de watersilo en de dikte van alle platen. Roest verzwakt de conditie van stalen siloplaten. De oorzaak van roest aan de binnenkant is meestal lekkage door slijtage van de silofolie of een hoge grondwaterstand. Helaas is roest niet altijd van de buitenkant te zien. Interpolis vraagt ondernemers hun watersilo tweejaarlijks te laten keuren voor het 7e jaar. Berry: “Daarnaast is er tussentijds veel wat ondernemers zelf kunnen doen om de kans op schade aan de silo te voorkomen. Controleer je silo minimaal 2 keer per jaar zelf en kijk naar roest, de bewegende en drijvende onderdelen en het folie”.
Meer informatie over de inspectie en tips lees je hier