Tem Flatta wint Food Boost Challenge 2025
Geplaatst op 16 mei 2025

Met het winnen van de vakjuryprijs en de publieksprijs samen, sleept dit team beide hoofdprijzen in de wacht: de twee geldcheques ter waarde van respectievelijk €2.500,- en €500,-. Tijdens de finale op het World Horti Center in Naaldwijk pitchten tien jongerenteams – afkomstig van mbo- en hbo-opleidingen - hun idee aan het publiek en de vakjury. Tien concrete oplossingen om jongeren tussen de 15 en 20 jaar vaker te verleiden tot een gezondere en meer plantaardige keuze.
Volgens de vakjury zijn de haalbaarheid van het concept en de mate waarin het concept is doordacht doorslaggevend voor de winst. Ook maakte team Flatta indruk met hun pitch en hun antwoorden op vragen. Zo heeft het team precies uitgerekend waar het break-even punt voor hun product ligt. Flatta wint naast de vakjuryprijs ook de publieksprijs met 24% van de bijna 700 stemmen. Team Power Bites van MBO Westland is de winnaar van de runner-up prijs met 17% van de stemmen.
De vakjury verkoos Team Food Boost Truck als runner up. Dit concept betreft een foodtruck die scholen bezoekt, en dan twee maanden in dienst van een school, bij een school staat. Het sociale aspect van voedseleducatie voor scholieren door scholieren sprak de vakjury aan, evenals een goed doordacht plan voor een realistische implementatie. De derde plek ging naar Team Nourish, die middels een voor jongeren speciaal ingericht supermarktschap jongeren makkelijker en sneller gezondere keuzes wil laten maken in de supermarkt. Een vernieuwend concept, maar wat zo uitgewerkt dient te worden dat het past binnen de huidige claimswetgeving. Team Food Boost Truck en Team Nourish zijn beiden afkomstig van Hotelschool The Hague.
Team Flatta: “Dit zagen we niet aankomen, hier zijn we ontzettend blij mee. Heel graag gaan we door met het ontwikkelen van ons flatbread. We staan open voor tips en samenwerkingen, maar gaan het nu eerst samen vieren.”
De urgentie is hoog
Circa één op de vijf jongeren tussen de 16 en 20 jaar kampt met overgewicht[1]. Gezonde voeding is een belangrijke factor om gezond op te kunnen groeien. Maar in onze huidige voedselomgeving is dat ingewikkeld. Ongezonde verleidingen zijn overal: croissantjes uit de supermarkt als ontbijt of tussendoortje, snacks uit de automaat in plaats van een stuk fruit en friet en burgers na het sporten. Meer plantaardig eten, zoals groenten, granen en noten, en minder dierlijk – zoals vlees en zuivel – helpt jongeren gezonder op te groeien én vermindert de druk op het klimaat.
De Food Boost Challenge daagde eind 2024 jongeren uit hun beste idee in te dienen. Uit tientallen inzendingen werden tien teams geselecteerd. In samenwerking met partners uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen werkten zij hun ideeën uit en testten deze onder leeftijdsgenoten. Het uiteindelijke doel van de Food Boost Challenge is om via deze partners één of meerdere ideeën, waar mogelijk met de jongeren zelf, verder te ontwikkelen.
Initiatiefnemers
De Food Boost Challenge is een initiatief van HortiHeroes, De Haagse Hogeschool, Medical Delta en Foodvalley NL. Deze derde editie van de Food Boost Challenge is een initiatief van HortiHeroes, De Haagse Hogeschool en Medical Delta. Deze wordt samen georganiseerd met MBO Westland, Hogeschool Inholland en Hotelschool The Hague, en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Goeie Grutten, Medical Delta en Regieorgaan Sia.
De Food Boost Challenge 2025 is de derde editie, en vindt plaats in de regio’s Noord- en Zuid-Holland. De eerste editie vond plaats in Zuidwest-Nederland in 2022, de tweede in Zuid-Limburg in 2023. Ook vindt er in samenwerking met de Universiteit van Curaçao een Food Boost Challenge plaats in Curaçao. Achter de schermen wordt volop gewerkt aan volgende edities.