Gearbox helpt Frestia verder met slimme robot

Gearbox helpt Frestia verder met slimme robot

Frestia uit Honselersdijk is voortdurend op zoek naar nieuwe inzichten en ontwikkelingen om de kwaliteit van haar product te verbeteren en het teeltproces te optimaliseren. Gearbox uit Maasdijk produceert hightech oplossingen die de tuinbouwsector ondersteunen om slimmer en meer data-gedreven te werken. Het Westlandse bedrijf vond in Frestia een launchingpartner voor de GearPerformer. Dé oplossing om gerobotiseerd verkeerde groenten en fruit van een leesband te pakken. Voor de high-end kwaliteitsbeoordeling wordt gebruik gemaakt van geavanceerde cameratechniek en kunstmatige intelligentie.

Patrick Franken van Frestia verwacht met de GearPerformer nog beter te anticiperen op (toekomstige) vraagstukken als arbeidsbesparing, kwaliteitsverbetering en klantspecifieke wensen. De GearPerformer wordt op het bedrijf ingezet in de kwaliteitsbeoordeling van snackpaprika’s. „Er gaan ruim 300 paprikaatjes per minuut over de band die uitgeselecteerd moeten worden op kwaliteit”, zegt hij. „De snackpaprika ging tot voor kort door de ogen van twee mensen. Met dit volume is het niet altijd mogelijk om alle producten die niet aan de kwaliteitsstandaarden voldoen er 100 procent uit te halen. Daarnaast wordt de beschikbaarheid van personeel een steeds grotere uitdaging.”

Door cameratechniek, slimme AI-software en robotica bij elkaar te brengen, is het apparaat in staat de kwaliteit van het product aan alle kanten te beoordelen en de paprika’s die niet aan de eisen voldoen eruit te vissen, aldus Franken. Voorbeelden van verschijnselen zijn beschadigingen, kleur- en vormafwijking, maatvoering, schimmel en vraatschade. „Smaak staat bij ons hoog in het vaandel, daar hoort kwaliteit ook bij. Je proeft met je ogen, uiterlijke kenmerken zijn relevant. Een consument steekt de snackpaprika direct in zijn mond. Het product moet aan alle gewenste kwaliteitseisen voldoen.”

Data, data en nog meer data
Een waardevolle bijvangst is dat de GearPerformer enorm veel data genereert, waarmee Frestia de bedrijfsprocessen in zowel de kas als in de verpakomgeving kan optimaliseren, aldus Franken. „Het rapportage dashboard geeft ons een bron van nieuwe inzichten van zaken die we voorheen niet zo expliciet in beeld hadden. We krijgen bijvoorbeeld veel meer inzicht in de kwaliteit van een partij en ras”. Daarnaast kan Frestia nog meer op klantniveau sturen, niet alleen wat betreft kwaliteit, maar ook op de wensen van de klant. „We willen meer gaan differentiëren richting onze klanten toe. Ik verwacht dat dat nieuwe impact zal hebben.”

Ook ziet Franken goede kansen om met de Gearbox software informatie te genereren die een link kunnen leggen tussen klimaatomstandigheden in de kas en kwaliteit van het product, zoals de invloed van temperatuur of hoeveelheid zonlicht in de kas. „Hoe meer gegevens we boven water krijgen, hoe meer we de teeltprocessen kunnen optimaliseren. Ik zie de GearPerformer als het begin van een nieuwe start in innovatie en robotisering op ons bedrijf.”

Bron:

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!