Dimbare LED helpt nieuwe generatie telers

Dimbare LED helpt nieuwe generatie telers

Signify heeft recentelijk de HAS Green Academy in Den Bosch voorzien van verschillende nieuwe, dimbare Philips GreenPower LED-installaties. De kassen en klimaatkamers van de hogeschool beschikken nu over de nieuwste groeilichttechnologie. Studenten van verschillende studierichtingen gebruiken de faciliteiten voor praktijkonderwijs en voor onderzoeksopdrachten van bedrijven. Ze bouwen hiermee aan hun parate kennis van de laatste technieken. “Wij geloven in het bouwen aan de toekomst samen met onze kennispartners en zijn trots dat we onze samenwerking op deze manier mogen voortzetten. Daarmee dragen wij bij aan het opleiden van een nieuwe generatie tuinbouwprofessionals en maken wij hen vertrouwd met innovatieve teelttechnologie,” aldus Udo van Slooten, business leader Philips horticulture LED solutions.

De investering in nieuwe groeilichttechnologie omvat een dimbare Philips GreenPower LED toplighting compact installatie met rood, groen, blauw en verrood licht voor een kasafdeling en dimbare Philips GreenPower LED productiemodules met een vergelijkbaar spectrum voor zes klimaatkamers die geschikt zijn voor drielagenteelt. Alle installaties en teeltlagen zijn qua lichtniveau onafhankelijk regelbaar met behulp van het Philips GrowWise control systeem.

Significante opwaardering
Manager Kas en Tuinfaciliteiten Martijn Bekkers spreekt van een significante opwaardering van de faciliteiten. “De nieuwe installatie in de kas vervangt sinds juli dit jaar een hybride lichtinstallatie uit 2015. Die deed het nog prima, maar voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Er vindt een snelle transitie plaats van SON-T en hybride-installaties naar dynamisch belichten met hogere maximale lichtniveaus met efficiënte, dimbare full LED-installaties. Er is ook meer aandacht voor groen en verrood licht naast de vertrouwde rode en blauwe LEDs. Dankzij deze upgrade houden we gelijke tred met moderne productiebedrijven en blijft de HAS relevant voor praktijkgericht onderzoek”, aldus Martijn Bekkers. De nieuwe installatie is al in gebruik voor onderzoek naar de invloed van groen licht op de groei en ontwikkeling van paprikaplanten.

Klimaatkamers
Zes van de acht klimaatkamers beschikken nu ook over nieuwe, dimbare Philips GreenPower LED productiemodules, die traploos variabele en hogere lichtniveaus mogelijk maken. “We kunnen de lichtrecepten per teeltlaag aanpassen. In de zes klimaatkamers met elk drie teeltlagen kunnen we desgewenst dus 18 variabelen in één keer testen. Dat zal overigens niet heel snel gebeuren, want meestal lopen er meerdere projecten tegelijk naast elkaar. Na deze upgrade zal de vraag naar testruimte beslist niet kleiner worden. Zowel binnen onze eigen onderwijsinstelling als in de hightech glastuinbouw en vertical farming staat teeltoptimalisatie met full LED groeilicht volop in de belangstelling.”

Hechte relatie
Bekkers wordt bijgevallen door teeltdocent Daniëlle Smits. “Groeilicht is zeer actueel en efficiënt belichten met dynamisch full LED is booming. Wij zien het als onze plicht om studenten goede faciliteiten te bieden voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden. Op lichtgebied werken wij bewust samen met meerdere leveranciers, maar onze relatie met Signify gaat ver terug en heeft al vele mooie projecten en inzichten gebracht. ”

Kruisbestuiving onderwijs en praktijk
“Dat hangt niet alleen samen met de hoogwaardige technologie die het bedrijf levert”, vult Bekkers aan. “Signify investeert voor de verdere ontwikkeling van de Philips LED-lampen ook structureel in gewasgericht onderzoek en heeft bovendien gewasspecialisten in dienst, waar onze studenten bij vragen op terug kunnen vallen. Die kenniscomponent vormt een unieke en belangrijke meerwaarde, mede omdat hier ook betaald onderzoek plaatsvindt voor tuinbouwbedrijven en toeleveranciers. Dat resulteert in een interessante en waardevolle kruisbestuiving tussen onze vakgroepen en studenten enerzijds en bedrijven als opdrachtgevers én als toekomstige werkgevers van onze studenten anderzijds.”

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v