'Samen schouders onder succesvol telen met LED'

'Samen schouders onder succesvol telen met LED'

Veel telers oriënteren zich op de mogelijkheden van LED-groeilicht. Dit brengt een heleboel vragen met zich mee, onder meer op het vlak van investeringszekerheid en systeem- en spectrumkeuze. Daarnaast vergt het telen onder LED extra en andere kennis. De groeilichtspecialisten van Hortilux ondersteunen je als ondernemer bij het maken van de juiste keuzes en helpen om het maximale rendement uit jouw systeem te halen.

'LED' staat volop in de belangstelling. Vanwege de hoge energieprijzen, de noodzakelijke energietransitie en de beschikbare subsidies op full-LED-systemen. Maar wat is het ideale groeilichtsysteem in een bepaalde situatie? Is full-LED inderdaad de beste keuze of is een hybride groeilichtinstallatie een betere optie? Hoeveel kan precies worden bespaard en welke impact heeft dit op de teelt? "Dit zijn allemaal vragen die spelen bij telers die zich oriënteren op LED", zegt Paul van der Valk, Area Sales Manager West-Europa bij Hortilux. "Ondernemers wensen logischerwijs zoveel mogelijk investeringszekerheid en willen inzicht in de mogelijkheden binnen hun specifieke bedrijfs- en kassituatie. Bij een lage kas kies je bijvoorbeeld voor een andere LED-configuratie dan bij een hoge kas. Ook de hoeveelheid zonlicht en het klimaat op een bepaalde locatie speelt een rol. En natuurlijk het doel dat een teler voor ogen heeft met het telen onder LED: een bepaald marktsegment beter bedienen, nieuwe marktkansen benutten, een compacter gewas realiseren, et cetera. Kortom: bij een investering in LED komen enorm veel aspecten om de hoek kijken."

Aansluiten bij doelstellingen
De consultants van Hortilux helpen ondernemers om deze puzzel kloppend te krijgen. Door allereerst de teeltdoelstellingen en (kas)situatie in kaart te brengen. "Door het doorrekenen van diverse scenario's en met behulp van speciale calculatiemodellen adviseren we telers vervolgens over het juiste systeem, de juiste configuratie en het juiste lichtrecept", vertelt Van der Valk.

Om te komen tot een ideaal LED-spectrum voeren de specialisten van Hortilux ook altijd een proef uit met het betreffende spectrum. De resultaten hiervan worden verwerkt in een rapport en uitgebreid geëvalueerd. "Het belangrijkste is dat de proef het gewenste resultaat oplevert en aansluit bij de doelstellingen van de teler en bij de diverse gewassoorten en groeistadia. Als dat het geval is, kijken we samen naar de financiële haalbaarheid van het lichtrecept. Hierbij nemen we de opbrengst in verhouding tot de kosten - zowel qua energieverbruik als wat betreft de investering in de lichtbron - onder de loep."

Nieuwe manier van telen
De keuze voor LED-groeilicht brengt ook een hele nieuwe manier van telen met zich mee. Veel zaken moeten opnieuw onder de loep worden genomen: fertigatie, klimaat, scherming, biologie, et cetera. Het is vooral zaak om een optimale plantbalans te creëren. Dat is ook waar het om draait binnen het Plant Empowerment-concept, waar Hortilux partner in is. "Samen met de andere implementatiepartners binnen Plant Empowerment kunnen we een geďntegreerde totaaloplossing bieden voor een succesvolle teeltstrategie onder LED. Op die manier hebben telers de fijne kneepjes van het telen onder LED snel onder de knie en worden opstartverliezen beperkt. Ook de intensieve begeleiding van onze consultants en het organiseren van speciale webinars en masterclasses zijn hierbij belangrijk. Met deze aanpak helpen we telers om succesvol te telen met LED en een maximaal rendement te realiseren. Kortom: we zetten er samen de schouders onder."

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Hortilux via info@hortilux.com of tel. 0174 286 628.

Bron: Goedemorgen

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!