Drastische reductie energie komkommer blijkt haalbaar

Drastische reductie energie komkommer blijkt haalbaar

De energie-inzet in een winterteelt hogedraad komkommer kan fors omlaag. Dat is de belangrijkste conclusie van het project ‘Komkommerteelt jaarrond in balans met minimaal energieverbruik’. De resultaten werden op 10 mei gepresenteerd tijdens een drukbezocht symposium. Hier werd duidelijk dat er - ondanks dat de projectdoelstellingen zijn behaald – ook nog stappen te zetten zijn. Zo moet de verhouding gas-elektra-input worden aangepast, om de energiekosten per eenheid product omlaag te brengen en deze manier van telen financieel interessant te maken voor ondernemers.

Dat energiereductie nog steeds topprioriteit heeft voor komkommertelers, bleek wel uit de grote animo voor het ‘Eindsymposium: Kas Als Energiebron - Hogedraad komkommer’.  Zo’n 120 belangstellenden kwamen hiervoor samen bij onderzoeksinstelling Botany in het Limburgse Meterik. “De belangstelling was enorm, ook vanuit telers”, geeft Mark Meijers aan. Hij is netwerkcoördinator bij Glastuinbouw Nederland. “En er waren niet alleen komkommertelers uit Zuidoost-Nederland aanwezig, maar ook uit andere delen van het land. Het was zonder meer een waardevolle bijeenkomst, met veel interactie.”

Botany-directeur Maarten Vliex onderschrijft dat. “En naast telers waren ook de andere schakels in de keten goed vertegenwoordigd: plantenkwekers, overheid, energieleveranciers, zaadhuizen, et cetera. Het is mooi dat op zo’n brede schaal wordt meegekeken naar wat hier gebeurt.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v