'Retail gaat onze hogere kostprijs niet compenseren'

'Retail gaat onze hogere kostprijs niet compenseren'

Als paprikateler is de situatie in de kassen van André Kaashoek niet veel anders dan in ‘gewone’ jaren. Eén tuin is er wel later geplant dan vorig jaar, ook vanwege de kosten. Hoe anders is dat met de signalen die hij als voorzitter krijgt van andere telers in zijn regio Friesland, Noordoostpolder en Overijssel. “Energie is uiteraard hetgeen elke teler bezighoudt. We hebben vrij veel geothermie- en biomassaprojecten in ons gebied. De algehele conclusie van ondernemers is dat duurzaamheid, door de actuele situatie, verliest. Daar moet wat mij betreft de prioriteit liggen ‘in Zoetermeer’ dit jaar”, aldus de ondernemer op de website van Glastuinbouw Nederland.

De duurzame teler zit op dit moment aan de verkeerde kant van de streep, zo concludeert André Kaashoek, die zelf ook aandeelhouder is van een biomassaproject. “Dat is de omgekeerde wereld. In de Koekoekspolder zitten zelfs ondernemers met zowel aardwarmte als biomassa. Het is niet verwonderlijk dat bedrijven noodgedwongen teruggaan naar de WKK. Dat zijn lastige keuzes die haaks staan op de stappen die zij willen maken in verduurzaming. De wereld is grillig, geopolitieke ontwikkelingen hebben invloed op elk bedrijf, dan is het logisch dat telers kiezen voor meer zekerheid.”

Anderzijds constateert de regiovoorzitter ook dat telers steeds minder energie verbruiken. “Enerzijds door energiebesparende maatregelen en investeringen, maar anderzijds doordat het weer de telers vorig jaar gunstig was gestemd en er minder energie nodig was. Dat zal dit jaar ongetwijfeld anders zijn, want sowieso is in de glastuinbouw geen jaar hetzelfde.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!