Komkommertelers uit Spanje naar Nederland
Geplaatst op 26 mei 2025

"Hoewel het weer in Nederland bijna Spaans aanvoelde, werd het in de kas zelfs voor onze gasten uit het zuiden behoorlijk warm – maar dat stond een levendige uitwisseling niet in de weg. Er werd veel gevraagd, uitgelegd en besproken – de tijd vloog voorbij. Op de tweede dag volgde een bezoek aan BASF | Nunhems. De rondleiding daar bood interessante inzichten in de veredelingsactiviteiten en zaadproductie. Rond lunchtijd werden we hartelijk ontvangen bij onze teler Thom van Mullekom en zijn familie. Op het menu stonden Hollandse aspergesoep, belegde broodjes en natuurlijk mocht het broodje kroket niet ontbreken. Daarna bezochten we de aardbeienkas en de komkommerteelt, waarbij ook Dion van Mullekom en Job van Mullekom de tijd namen om vragen van de Spaanse telers te beantwoorden."
’s Middags werd het bedrijf Alaerds Allegro B.V. bezocht, waar nog op traditionele wijze komkommers worden geteeld – dus niet aan de hoge draad. Deze teeltmethode komt het dichtst in de buurt van de werkwijze van de Spaanse gasten en zorgde voor een interessante vergelijking. Op de laatste dag mocht een bezoek aan Kompany B.V. natuurlijk niet ontbreken. En na de gezamenlijke lunch moesten de Spaanse gasten dan ook alweer vertrekken naar de luchthaven van Düsseldorf.
"Onze Spaanse telers waren onder de indruk van de productiemethoden, de automatisering en het gebruik van nieuwe technologieën, kwaliteitsnormen en vooral de maatregelen rondom plantgezondheid die in Nederland worden toegepast. Er werd uitgebreid van gedachten gewisseld over ziekten en virussen die in Spanje voorkomen, en hoe hiermee wordt omgegaan. De kennisuitwisseling was wederzijds verrijkend en werd door beide kanten zeer gewaardeerd. Een geslaagd bezoek met herhalingspotentieel – of dat nu in Spanje is of opnieuw in Nederland: wij kijken uit naar het vervolg!"