Spouwscherm lijkt terug van weggeweest

Spouwscherm lijkt terug van weggeweest

Eerder onderzoek in 2018 van Peter van Weel toonde de voordelen van spouwschermen al aan. Nu er meer dan ooit behoefte is aan energiebesparende maatregelen, lijkt het spouwscherm aan een tweede leven te beginnen. Zo beaamt ook Gerdo Wennekers van Doek en Draad. Recent installeerde de installateur een spouwscherm van twee Luxous-schermen bij Carni Flora in Aalsmeer, de plantenkwekerij van Justin van Kessel.

Justin is het type teler dat zijn strategie baseert op onderzoeken, feiten en cijfers. Hij deed uitgebreid onderzoek naar het concept spouwscherm, waarbij er ruimte met stilstaande lucht ontstaat tussen twee dichtbij elkaar gemonteerde schermdoeken, met een isolerende werking als gevolg.

“Logisch gezien is het concept waterdicht”
“Het is geen nieuwe technologie natuurlijk. Spouwwanden kennen we al jaren en is een beproefde methode om te isoleren. Puur logisch gezien is het concept waterdicht. Het onderzoek van Peter van Weel bevestigt de isolerende werking”, aldus Justin. Zijn nek uitsteken om als één van de eerste voor een spouwscherminstallatie te gaan, vond Justin dan ook niet spannend. “Ik vertrouw op de onderzoeken die zijn gedaan en het advies van Peter.” Het enige spannende is hoe de vochthuishouding in de kas zal verlopen. “Maar goed, daar heb ik goede sensoren voor. Dat kan ik dus goed monitoren. Als er te veel vocht blijkt te zijn, kijken we dan wel weer wat het meest logisch is om te doen, ventileren of ontvochtigen.”

Justin koos voor twee Luxous-schermen (LUXOUS 1147 FR) voor het spouwscherm, om zo veel mogelijk licht binnen te halen. “Luxous is een relatief klein pakket, ten opzichte van andere schermen. En het laat veel licht door. Dat waren mijn voornaamste eisen.” Onder de spouwscherminstallatie hangt ook nog een zonwerend doek.

Groeiende vraag naar spouwschermen
Doek en Draad installeerde de schermen. Gerdo is verheugd dat de vraag naar spouwschermen groeit. “Afgelopen week heb ik weer twee installaties verkocht voor volgend jaar.” Hij vertelt dat het voor sommige telers een slimme, of zelfs de enige optie is. “Niet iedereen kan twee energieschermen kwijt. Met het spouwscherm heb je maar één installatie nodig en zo kun je toch energie besparen. Er zijn ook telers, zoals Justin, die op de tweede installatie een ander scherm willen. Dan kan natuurlijk ook.”

De installatie van het spouwscherm bij Carni Flora duurde iets langer dan gebruikelijk, door de complexiteit van de kas. “Het is een breedkapkas met vaste tafels eronder. Daardoor hadden we weinig ruimte om te werken.” Justin heeft hier nauwelijks hinder van ondervonden. Gerdo legt uit waarom: “Het zonwerende scherm lag eerst boven, nu ligt dat onder. We hebben het omgedraaid. Dat betekent dat het energiescherm oorspronkelijk onder lag. Justin kon dit scherm dus gewoon tijdens de nacht blijven gebruiken, terwijl wij het spouwscherm daarboven installeerde. Toen dat af was, hebben we daaronder het zonwerende scherm pas geïnstalleerd.”

Bron: Svensson

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v