'Geen stijging gasprijs'

'Geen stijging gasprijs'

Ten noorden van Nederland trekt storm Pia langs. Vooral de Scandinavische landen zullen daarmee te maken krijgen. Voor onze omgeving geldt dat we daar tot en met het weekend een staartje van meekrijgen, naar verwachting met windstoten tot windkracht 6 tot 7. De temperatuur blijft aan de hoge kant voor de tijd van het jaar, tot drie graden hoger dan het langjarig gemiddelde.

In Oost-Europa ligt de temperatuur rond deze tijd van het jaar rond het vriespunt, daar is het verschil nog groter dan in het westelijke deel van Europa. Alleen in Scandinavië is de temperatuur de komende weken tot drie graden kouden dan ‘normaal’.
 
In combinatie met de vakantieperiode die we voor de boeg hebben, zal dit ook de gasvraag blijven drukken en is er fundamenteel gezien geen reden een voor stijgende gasprijs, zo laat AgroEnergy weten. Temeer daar de LNG-aanvoer goed op peil blijft. Tot het einde van het jaar worden er bij de Nederlandse terminals nog vier ladingen verwacht. In Groot-Brittannië is het aantal zelfs twaalf stuks, wat er één meer is dan vorig jaar.
 
Het onstuimige weer dat voor de komende dagen wordt verwacht zal behoorlijk gaan drukken op de EPEX spotprijs. Voor het aankomende weekend is de kans op negatieve uurprijzen dan ook groot. De markt schat voor het weekend een gemiddelde spotprijs van slechts 20 €/MWh in. Ook voor de aanstaande feestdagen wordt wisselvallig weer verwacht met veel wind. Ondanks dat de weersverwachting aangeeft dat de temperatuur richting het einde van het jaar een stapje naar beneden doet, wordt voor de laatste week van jaar een gemiddelde spotprijs van circa 50 €/MWh. Dat komt met name doordat verwacht wordt dat de energievraag in de kerstvakantieweek afneemt.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v