Duijvestijn bespaart extra door kas te monitoren

Duijvestijn bespaart extra door kas te monitoren

Eind 2020 nam Duijvestijn Tomaten een nieuwe, energiezuinige kas in gebruik. In 2021 is deze gemonitord door onderzoekers van Wageningen University & Research. De resultaten dragen bij aan het realiseren van een fossielvrije glastuinbouw in 2040. Het onderzoek en de eigen praktijkervaringen leverden het bedrijf nieuwe inzichten op en aanvullende energiebesparing, vertelt directeur Ad van Adrichem.

Het onderzoek is gefinancierd door Kas als Energiebron. In het rapport worden de in de kas aanwezige energiebesparende opties en hun toepassing geëvalueerd.

Het diffuse glas met AR-coating verhoogt de energie-efficiëntie, omdat het de fotosynthese bevordert en de productie verhoogt zonder het warmtegebruik te beïnvloeden. De hybride belichting (62 W/m2 SON-T + 41 W/m2 LED) verlaagt het elektriciteitsverbruik per mol PAR en draagt daarbij direct bij aan een energiebesparende teelt ten opzichte van 100% SON-T. Vanwege de sterk verminderde stralingswarmte kan een ruimere toepassing van LED-belichting resulteren in een hoger warmtegebruik). Vanwege het efficiëntere stroomgebruik kan LED ook aanleiding geven tot langduriger inzet. Hoewel het energieverbruik dan niet vermindert, resulteert dit wel in een iets lagere energie-input per kg product.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v