Tuinbouwsector toont zich realistisch en optimistisch

Tuinbouwsector toont zich realistisch en optimistisch

Tijdens de Dag van de Tuinbouw klonk een realistisch geluid over de situatie in de glastuinbouw. De glastuinbouw maakt zonder meer een moeilijke tijd door en daar moeten de ogen niet voor worden gesloten. Toch vertrouwen veel toeleveranciers en bestuurders ook op de veerkracht van de sector om deze crisis te overwinnen.

Dat was de rode draad gedurende de Dag van de Tuinbouw, een radiomarathon die van 9.00 tot 17.30 uur plaatsvond in World Horti Center in Naaldwijk. Op initiatief van Holland Hortimedia en Easy Fairs en ondersteund door een groot aantal bedrijven uit de tuinbouw, werd de hele dag steun uitgesproken voor telers die het moeilijk hebben door de energiecrisis. Een situatie die sommigen al heeft doen besluiten te stoppen en ook al tot faillissementen heeft geleid. Waar het eindigt weet niemand, maar verschillende kopstukken uit de tuinbouw deden wel een nadrukkelijke oproep aan de politiek om de sector te hulp te schieten. "Ja, ik ben ervan overtuigd dat de sector deze situatie zal overleven", liet Arne Bac van Rabobank weten. "Vergeleken met andere tijden van crisis, zien we dat telers meer dan ooit snel schakelen. We zijn dat ondernemers heel goed rekenen en dan doordacht keuzes maken. En lang niet altijd door tussenkomst van de bank. Ondernemers zien de risico's, maar ook kansen."

'Rebelser worden'
Jan Schuttrups, commercieel directeur bij Royal Brinkman riep de overheid op om in te grijpen. "De glastuinbouw is benoemd als topsector en is de op een na belangrijkste sector voor onze economie. We mogen het toch niet laten gebeuren dat die sector hieraan kapotgaat. Er moet iets gebeuren!" Schuttrups is tevens van mening dat de acties best wat pittiger mogen dan nu het geval is. "We moeten wat mij betreft wat rebelser worden en meer van ons laten horen. Er staat heel veel op het spel, dus laten we dat ook duidelijk maken aan de buitenwereld."

Terugluisteren
Al met al was de Dag van de Tuinbouw een groot succes, zo geeft Aad Tijsen van Holland Hortimedia aan. Hij dankt alle sponsoren en andere partijen die de dag mogelijk hebben gemaakt, in het bijzonder de hoofdsponsors AgroEnergy, Van Iperen, Rabobank en Horti Footrpintcalculator (MPS/LetsGrow.com), als ook World Horti Center en KAS Magazine voor de gastvrijheid en ondersteuning. De gesprekken die tijdens de Dag van de Tuinbouw plaatsvonden zullen de komende tijd worden herhaald op Paprika Horti Newsradio en worden ook online gezet op goedemorgen.podbean.com.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v