Checklist Veilig en sociaal inzetten derden

Checklist Veilig en sociaal inzetten derden

Werken met flexibele arbeidsrelaties vraagt extra aandacht. Zeker als het officiële werkgeverschap bij een ander ligt. Dat vraagt om aandacht voor wet- en regelgeving, voor risico’s en aansprakelijkheid. En ook in deze arbeidsrelaties is goed werkgeverschap belangrijk.

"Om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden hebben wij een checklist voor onze ondernemers. In deze checklist behandelen we vanuit diverse invalshoeken het werken met inlenen van derden. We bieden praktische informatie en handreikingen om de weg te kunnen vinden in een complex van regels. Deze keer lichten we A1-verloning eruit", aldus Glastuinbouw Nederland.

A1-verloning Internationale flexkrachten
Internationale medewerkers werken als uitzendkracht nogal eens onder A1-verloning. Complexe regels, waarbij het makkelijk mis kan gaan. Samen moeten we alles in het werk stellen om ook bij deze medewerkers te kunnen spreken van eerlijk werk voor een eerlijke beloning. Waar moet je op letten en wat moet je controleren? Glastuinbouw Nederland gaat op twee aspecten in:

1. De arbeidsovereenkomst
Controleer bij A1-verloning de arbeidsovereenkomst. Je bent zelf geen partij bij deze overeenkomst, maar kunt er wel op aangesproken worden. Ons advies; leen alleen in als er een Nederlandse arbeidsovereenkomst is. A1-verloning, gecombineerd met werken met een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst, kan een tikkende tijdbom zijn. Het is dan ook verstandig om vooraf de arbeidsovereenkomst te toetsen. Om privacy redenen kun je alleen naar een voorbeeld of geanonimiseerde arbeidsovereenkomst vragen. Bij een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst en A1-verloning komen er complicaties bij. De taal waarin de arbeidsovereenkomst is opgesteld bijvoorbeeld. Ook kan de arbeidsovereenkomst naar onze Nederlandse maatstaven bepalingen bevatten die wij niet passend of wenselijk vinden. Denk aan boetebedingen, zwijgconstructies en inhoudingen. Komen dergelijke afspraken in de arbeidsovereenkomst naar buiten, dan kan dit zeer schadelijk zijn voor de reputatie van je bedrijf en onze sector.

2. Sociale zekerheid
In Europa wordt de werkgever verplicht zich te melden in het land waar de premies voor de sociale zekerheid moeten worden betaald. De werkgever vraagt daar een A1-verklaring voor aan (ook wel een certificate of coverage genoemd). Eis als inlener inzage in de A1-verklaring en zorg dat de medewerkers deze ook kennen. Zij weten door de A1-verklaring waar zij verzekerd zijn voor bijvoorbeeld werkloos worden.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v