Koen van Wijk schrijft boek over Boskoop

Koen van Wijk schrijft boek over Boskoop

Het is 1911 en het kwekersdorp Boskoop beleeft hoogtijdagen. De export van sierbomen en -planten naar Amerika en andere landen floreert en de ene na de andere stijlvolle villa verschijnt tussen de kwekerijen. Op de Groote Bloemententoonstelling bewonderen zestigduizend internationale bezoekers, waaronder aartshertog Frans Ferdinand en koningin Wilhelmina, de kleurenpracht van vele rododendrons, rozen en seringen. Enkele jaren na de Eerste Wereldoorlog is het voorlopig gedaan met de welvaart van de Boskoopse families die leven van het kweken en verhandelen van siergewassen.

In De roem van Boskoop beschrijft Koen van Wijk de geschiedenis van het boomkwekerijgebied Boskoop en omstreken. Een uniek gebied én landschap dat uitgroeide tot een wereldberoemd kennis- en handelscentrum. De auteur volgt het wel en wee van drie kwekersfamilies die zich staande weten te houden tegen de achtergrond van politiek rumoer, technische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen. Hun verhalen brengen de geschiedenis van dit bijzondere dorp op indringende wijze tot leven.

De lezer ervaart van dichtbij hoe ondernemende Boskopers als handelsreizigers door Europa trokken, hoe jonge boompjes met de enttechniek veredeld werden, hoe de grootste esdoorncollectie ter wereld tot stand kwam en hoe de kwekers hun platte schuiten verruilden voor het transport over de weg. De roem van Boskoop beschrijft ook hoe het kenniscentrum de laatste decennia heeft geworsteld met veranderingen en laat zien hoe kwekers met hun tijd zijn meegegaan.   
 
Tuinbouwjournalist Koen van Wijk schreef eerder het boek Land van glas, een familiegeschiedenis over de glastuinbouw.

Bron:

Deel artikel