Energieprijzen vragen om nieuwe belichtingsstrategie

Energieprijzen vragen om nieuwe belichtingsstrategie

De impact van de huidige torenhoge energieprijzen verschilt per bedrijf. Bij een deel van de telers blijft de schade beperkt, doordat zij de energieprijzen voor een langere periode hebben vastgezet. Het overgrote deel van de ondernemers in de tuinbouw heeft echter te maken met dagprijzen. Op sommige van deze bedrijven bepalen de energiekosten inmiddels bijna 35 procent van de kostprijs, terwijl dat voorheen 20 procent was. Dit heeft vanzelfsprekend grote gevolgen voor het rendement van ondernemingen.

Deze ontwikkelingen hebben ook grote impact op de inzet van groeilicht. Zo kiezen sommige telers niet meer voor maximale lichtoutput, maar voor maximale energiebesparing. Ook zijn er telers die komende winter later starten met de inzet van groeilicht. Als kennispartner op het gebied van groeilicht biedt Hortilux telers op diverse manieren de helpende hand.

Advies over optimalisatie van belichtingsuren
"De Consultants Grow Light Consultants van Hortilux nemen graag uw belichtingsstrategie en teeltplan onder de loep en kijken welke (lichtgerelateerde) zaken verbeterd kunnen worden. Denk hierbij onder meer aan de in- en uitschakelmomenten van de belichting, het klimaat tijdens het belichten, de lichttargets en - indien relevant- de LAI (Leaf Area Index) voor optimale benutting van het groeilicht. Alle relevante aspecten bespreken we - inclusief onderbouwing - met u en eventueel uw teeltadviseur."

Groeilicht Scenario Calculaties   
"De ingenieurs van Hortilux hebben een scenario calculatiemodel ontwikkeld waarmee de businesscase van uw groeilichtsysteem (nogmaals) kan worden doorgelicht. Wat zijn de verbruikskosten van uw huidige groeilichtsysteem en kunnen die eventueel omlaag? En kiest u voor een aangepast groeilichtsysteem, wat zijn dan de opbrengsten, kosten en bijkomende warmtebalans? Het scenariocalculatie model geeft antwoord op al deze vragen."

Lichtmetingen
"Hortilux biedt uitgebreide meetservices, om een optimale werking van alle onderdelen van uw groeilichtsysteem te garanderen. Wij beschikken over een gecertificeerd en gekalibreerd laboratorium om de efficiëntie en prestatie van uw lampen, reflectoren en drivers te meten. U ontvangt van ons een meetrapport waarin duidelijk wordt hoeveel energie u onbenut laat en op welke manier u dit kunt aanpakken."

Ook het creëren van een optimale plantbalans kan een bijdrage leveren. Als implementatiepartner van Plant Empowerment kan Hortilux ook op dit vlak helpen. "De consultants van de verschillende Plant Empowerment-implementatiepartners werken nauw samen en voorzien u desgewenst van een brede maatwerkaanpak."

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v