'HPS-armaturen sluiten perfect aan bij wensen'

'HPS-armaturen sluiten perfect aan bij wensen'

LLC Dekorativno Tsvetochnye Kultury (LLC DTK) hoort tot de toonaangevende rozenbedrijven in Rusland. De inzet van groeilicht vervult een sleutelrol in de ambitie om topkwaliteit te produceren. Sinds enkele jaren werkt Alexander Melnikov hierbij samen met Hortilux. Naar volle tevredenheid.

De geschiedenis van Dekorativno Tsvetochnye Kultury (DTK) gaat bijna vijftig jaar terug.  In de beginjaren focuste het bedrijf in Izjevsk - de hoofdstad van de autonome republiek Oedmoertië - op landschapsinrichting in stedelijke gebieden en op de teelt van potplanten en snijbloemen. "We richtten ons in eerste instantie onder meer op de productie van tulpen, alstroemeria's, gerbera's, fruitgewassen en zaailingen. Inmiddels focussen we volledig op rozen; hierin hebben we met name de laatste jaren flinke stappen gezet", zegt Alexander Melnikov, algemeen directeur van DTK.

Focus op hoge segment
Het bedrijf maakte in de loop der jaren een forse groei door. Afgelopen jaar werd nog een uitbreiding van drie hectare gerealiseerd, waardoor het totale areaal rozen nu uitkomt op 6,5 hectare. "Op dit oppervlak telen we 46 verschillende cultivars, die we jaarrond kunnen oogsten. We proberen met ons sortiment zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van de consument. Naast een breed assortiment, heeft het leveren van topkwaliteit hoogste prioriteit voor ons. We leveren door heel Rusland en richten ons op de bovenkant van de markt. Om die reden telen we in hightech kassen en vinden we het belangrijk om qua kasinrichting mee te gaan met de laatste ontwikkelingen. Mede hierdoor horen we al jarenlang tot de toonaangevende rozenkwekerijen in Rusland."

Hoog lichtniveau
Groeilicht is onlosmakelijk verbonden met de ambitie van DTK om voorop te lopen in de markt. Het rozenbedrijf zet al meer dan 25 jaar groeilicht in en was in 2020 de eerste Russische onderneming die investeerde in een groeilichtsysteem met een lichtniveau van 260 ?mol/s/m2. "Dit is een zeer hoog lichtniveau in de rozenteelt, zelfs voor Nederlandse begrippen. Een dergelijk lichtniveau stelt ons in staat om de kwaliteit te leveren die we willen bieden. Overigens zijn niet al onze kassen uitgerust met een lichtniveau van 260 ?mol/s/m2; op sommige locaties is 198 ?mol/s/m2 voldoende. Niet alle cultivars hebben namelijk een lichtniveau van 260 ?mol/s/m2 nodig. Sterker nog: te veel licht kan soms zelfs negatieve effecten hebben op de groei."

Samenwerking met Hortilux
Sinds 2019 werkt DTK met groeilichtsystemen van Hortilux. "We hadden al vaker over Hortilux gehoord; zij zijn wereldwijd immers toonaangevend als het gaat om de productie van groeilichtsystemen. Toen we ons gingen oriënteren op het uitbreiden van onze groeilichtinstallatie, namen we daarom ook de armaturen van Hortilux onder de loep.

De HPS NXT2-armaturen van Hortilux sloten perfect aan bij onze wensen: ze bieden een goede lichtverdeling, zijn makkelijk in onderhoud én uitermate betrouwbaar. Inmiddels zijn de NXT2 1000W-armaturen geďnstalleerd op een oppervlak van drie hectare. Het volledig benutten van de capaciteit van deze installatie is momenteel één van onze belangrijkste speerpunten."

Naast de pluspunten van de NXT2 1000W-armaturen is Melnikov zeer te spreken over de samenwerking met Hortilux. "In eerste instantie vreesden we dat reparaties en de levering van vervangende onderdelen lastig zou zijn, omdat Hortilux ver van onze productielocatie zit. Maar dat is absoluut niet het geval. Hortilux is namelijk zeer klantgericht en houdt continu in de gaten wat er nodig is om alles optimaal te laten draaien."

Groei Hortilux
Ook Hortilux is enthousiast over de samenwerking. "We realiseren steeds meer projecten in de sierteeltsector en in de CIS-landen. Zo zijn we al actief in Oezbekistan, Azerbeidzjan, Rusland en Oekraďne", zegt Vera Bouklakova, Area Sales Manager CIS bij Hortilux. "En nu groeien er voor het derde jaar op rij dus rozen in Oedmoertië onder onze armaturen. Daar zijn we vanzelfsprekend trots op. Daarbij is het zeer prettig om te mogen samenwerken met een professioneel bedrijf als DTK."

Bron: Goedemorgen

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v