Gefaseerd investeren in LED dankzij nieuw groeilichtsysteem

Gefaseerd investeren in LED dankzij nieuw groeilichtsysteem

Glastuinders die investeren in LED kiezen er meestal voor om LED-groeilicht toe te voegen aan een bestaande groeilichtinstallatie. Het feit dat de energieprijzen een enorme vlucht nemen en een grote impact hebben op het rendement van de onderneming, vormt hierbij een extra stimulans. In feite geldt: hoe eerder de switch naar LED wordt gemaakt, hoe beter. Veel telers hikken echter aan tegen de investeringen die de aanschaf van een LED-groeilichtsysteem met zich meebrengt.

Tot nu toe hadden telers die wilden investeren in LED keuze uit slechts twee opties, namelijk:
1. Behoud van lichtniveau en besparen op energie
2. Gelijkblijvende energie-input en verhogen van het lichtniveau

De eerste optie kan aantrekkelijk zijn, aangezien energie wordt bespaard en de investering relatief beperkt is. De tweede optie biedt de mogelijkheid om te intensiveren, aangezien het lichtniveau wordt verhoogd. Dit gaat echter gepaard met relatief hoge investeringskosten. Vaak is het echter lastig om te kiezen voor óf optie 1 óf optie 2. Zeker met de huidige energieprijzen. Daarbij missen telers dikwijls een stukje flexibiliteit.

Hortilux heeft daarom een LED-groeilichtsysteem ontwikkeld dat een gefaseerde investering in LED in technisch opzicht ondersteunt. Hierbij worden de volgende fasen doorlopen:

Fase 1: Het unieke groeilichtontwerp van Hortilux maakt het mogelijk om HPS-armaturen te vervangen door een LED-groeilichtsysteem, zonder in te leveren op lichtoutput. Tegelijkertijd kan wel worden bespaard op energie. Eén HPS-aansluiting van 1000 Watt is voldoende voor het realiseren van deze eerste stap. Hierdoor houdt de teler nog een 1000 Watt-aansluiting 'vrij' voor de toekomst.

Fase 2: In deze fase is een uitbreiding op fase 1 mogelijk en kan een teler het lichtniveau verhogen zonder dat het LED-groeilichtsysteem waarin eerder werd geďnvesteerd vervangen moet worden. De teler voegt simpelweg een tweede LED-groeilichtsysteem toe via de 1000 Watt HPS-aansluiting die nog beschikbaar is. In feite kan de ondernemer de energiekosten die hij bespaarde door de investering in fase 1 inzetten om fase 2 te realiseren en het lichtniveau op zijn bedrijf verder te verhogen.

Hortilux biedt hiermee een stukje flexibiliteit én de mogelijkheid om in te spelen op de huidige onzekerheden in de energiemarkt. Met het uitwerken van een lichtplan kan, op basis van de individuele situatie van de teler, worden bepaald wat de precieze mogelijkheden zijn.

Optimale lichtverdeling en hoge efficiency
De LED-oplossingen van Hortilux zijn niet alleen flexibel inzetbaar, maar behoren ook tot de meest efficiënte groeilichtsystemen in de markt. De nieuwste LED-groeilichtsystemen van Hortilux zijn zelfs twee keer zo efficiënt als een HPS-groeilichtsysteem. Daarnaast heeft Hortilux er, bij de ontwikkeling van haar LED-groeilichtsystemen, voor gekozen om het groeilicht te verdelen over meerdere LED-lichtbronnen. Dit resulteert in een betere lichtontvangst bij zowel hogedraadsgewassen als bij siergewassen. En dit garandeert het hoogste rendement uit een micromol PAR-licht. Daarnaast is de keuze voor de juiste reflector van de HPS-installatie belangrijk. Vaak is dit een diepstraler. Deze reflector zorgt namelijk voor een betere doordringing van het licht in hogedraadsgewassen. Hierdoor is de teler verzekerd van een constant hoge productie en kwaliteit.

Advies over juiste warmtebalans en lichtrecepten
Het bewaken van de warmtebalans in de kas is van essentieel belang bij het upgraden van een HPS-groeilichtsyteem naar een hybride of full-LED-systeem. Deze balans is namelijk van invloed op de gewasontwikkeling, de verdamping van het gewas en de energie-inbreng in de kas. De Grow Light Consultants van Hortilux kunnen de teler, door middel van het scenario calculatiemodel van Hortilux, inzicht geven in de ontstane warmtebalans. Daarnaast helpen zij ondernemers op weg met bewezen groeilichtrecepten, die passen bij hun teeltdoelen en gewas. Dit kan eventueel worden onderbouwd met een praktijkproef.

Aansluiten bij subsidiemogelijkheden en financieringen
Hortilux helpt telers graag om de voorinvestering in LED nog verder te verlagen. Bijvoorbeeld door een groeilichtoplossing te laten aansluiten op de voorwaarden die gelden voor mogelijke overheidssubsidies. Ook kan Hortilux, samen met financieringspartners, voorzien in een lease-oplossing voor groeilicht. Dit maakt de voorinvestering voor een nieuw LED-groeilichtsysteem nóg aantrekkelijker.

Meer weten? Je kunt contact opnemen met jouw Area Sales Manager bij Hortilux. Of klik hier en vraag onderin via het formulier een productbrochure aan. In de brochure tref je meer informatie over de producteigenschappen en de verschillende configuratiemogelijkheden.

Bron: Goedemorgen

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v