Wat is droogijs?

Wat is droogijs?

Droogijs of koolzuursneeuw is de vaste vorm van koolstofdioxide of CO₂. Het wordt gemaakt uit een vloeibare koolstofdioxide, die onder hoge druk wordt samengeperst. Hierbij ontstaat de vaste vorm, een witte, zeer koude koolzuursneeuw.

Droogijs of koolzuursneeuw is de vaste vorm van koolstofdioxide of CO₂. Het wordt gemaakt uit een vloeibare koolstofdioxide, die onder hoge druk wordt samengeperst. Hierbij ontstaat de vaste vorm, een witte, zeer koude koolzuursneeuw. Vervolgens wordt deze koolzuursneeuw door een extrusieplaat geperst waardoor er pellets ontstaan, ofwel korrels of staafjes. En dan heb je droogijs.

Droogijs ziet eruit als ijs, maar het smelt niet, het kent geen overgangsfase tussen de vaste vorm en de gasvorm. Er ontstaat dus geen plasje water. Droogijs is bovendien ruim drie keer kouder (-79 graden Celsius) dan waterijs; het koelt producten veel sneller dan ijsblokjes of koelelementen én droogijs houdt de temperatuur constant.

Droogijs wordt dan ook vooral gebruikt om te koelen. Bijvoorbeeld om de koude keten te behouden tijdens het transport van farmaceutische middelen (medisch materiaal, testen, kits, onderzoeksmateriaal) of van levensmiddelen (diepvriesproducten, thuisleveringen van diepgevroren levensmiddelen, etcetera). 

Het wordt ook in de theatertechniek gebruikt om een laaghangende nevel te maken. Waterdamp condenseert hierbij op de koude gesublimeerde gasdeeltjes, die ongeveer 1,5 keer zwaarder zijn dan lucht. Het rookeffect, eigenlijk waterdamp, kan wel tot 2 uur blijven hangen.

Een bijzondere toepassing is het gebruik van CO₂-pellets voor het droogijsreinigen van machines. Dit is een techniek waarbij, in tegenstelling tot zandstralen, geen resten achterblijven op het oppervlak.

Droogijs is niet giftig, niet brandbaar, reuk- en smaakloos.

Bron:

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!