Zonnepanelen voor M-plastics

03-07-2019    09:21   |    Goedemorgen

M-plastics uit Oldenzaal, een gespecialiseerde thermoformer en spuitgieter voor de agri- en sierteelt, heeft deze week een zonneveld aangelegd over bijna 5.000 m2. Daarmee kan het bedrijf jaarlijks bijna 400.000 kWh produceren.

Bij M-plastics staat duurzaamheid hoog in het vaandel. 95% van de plastics die worden verwerkt bestaan uit gerecyclede kunststoffen uit andere industrieën. Maar het bedrijf wil meer doen. "Wij realiseren ons dat plastic een gespreksonderwerp is vandaag de dag, en wij willen optimaal bijdragen aan een verduurzaming van onze bedrijfstak. Wij hebben daartoe twee speerpunten gekozen: maximale duurzaamheid van ons proces en innovatie in materialen en toepassingen."
Om het proces te verduurzamen gebruikt M-plastics al sinds jaar en dag alleen maar groene stroom, en alle overige emissies worden in de fabriek gecompenseerd door CO2-certificaten te kopen. "Sinds 2018 hebben we ons bedrijf daarmee volledig weten te certificeren als klimaatneutrale onderneming, na een audit die werd uitgevoerd door de Climate Neutral Group. Natuurlijk wordt het bedrijf volledig verlicht met LED-armaturen en worden de meest moderne en klimaatvriendelijke transportmiddelen gebruikt. Simpelweg omdat dat de beste oplossing biedt."
  Daarnaast is M-plastics sinds 2017 C2C silver gecertificeerd voor alle thermoformproducten en heeft het bedrijf ook al deze producten laten certificeren voor footprints door Benefits of Nature. Een zero waste project moet de afvalstroom nog verder reduceren. En als kers op de taart werd deze week dus een zonneveld aangelegd over bijna 5.000 m2 waar bijna 400.000 kWh per jaar mee kan worden geproduceerd. "Deze energie wordt direct ingezet op de afdeling waar we duurzame kweek- en verspeentrays produceren. Op deze manier is de footprint van deze trays nog lager. Tegelijkertijd werken we aan productinnovaties. Voor kwekers die hun trays voornamelijk voor intern transport gebruiken bieden we duurzame oplossingen door alternatieven te ontwikkelen voor disposable trays."  
Deze trays worden in de eigen spuitgietafdeling ontwikkeld en geproduceerd en hebben een levensduur van minstens tien jaar en in de praktijk nog wel veel langer. "De besparing in plasticafval per omschakeling is enorm. De CO2-reductie die onze klanten daarmee bereiken is zeer de moeite waard, en in een aantal gevallen ook nog eens subsidiabel."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VertiFarm goed van start

De eerste dag van de nieuwe vakbeurs VertiFarm in Dortmund is succesvol verlopen. De opkomst overtrof de...