'Wet voor nieuwe veredelingstechnieken'

'Wet voor nieuwe veredelingstechnieken'

Renew Europe, de liberale fractie van het Europees Parlement, vraagt de Europese Commissie om een apart wetsvoorstel te komen voor nieuwe veredelingstechnieken.

Dat laat Jan Huitema van de VVD weten. De ontwikkelingen in de biotechnologie gaan razendsnel. Met nieuwe biotechnologie kunnen veredelaars sneller en gerichter nieuwe plantenrassen ontwikkelen, zoals gewassen die met aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen zijn te telen. Op dit moment vallen nieuwe verdelingstechnieken gebaseerd op biotechnologie onder de Europese wetgeving voor Genetische Gemodificeerde Organismen (GGO) uit 2001. Hierdoor kan de Europese Unie de potentie van deze nieuwe veredelingstechnieken niet ten volle gebruiken op het gebied van voedselvoorziening, voedselkwaliteit en duurzaamheid. Gisteren is Renew Europe, de liberale fractie van het Europees Parlement, het eens geworden over een gezamenlijk standpunt op dit onderwerp. Renew Europe vraagt de Europese Commissie om een apart wetsvoorstel te komen voor nieuwe veredelingstechnieken. Dit is historisch, want hiermee lijkt er voor het eerst een politieke meerderheid te zijn om de technieken doorgang te geven in de EU.

Het standpunt is hier te lezen.
 
VVD-Europarlementariër Jan Huitema, is aangewezen als voorzitter van een werkgroep binnen de Renew groep om een standpunt te formuleren over nieuwe veredelingstechnieken. Huitema: "Ik ben ontzettend blij dat Renew Europe een positief standpunt inneemt over nieuwe veredelingstechnieken. Door de steun van mijn liberale fractie, lijkt er nu in het Europees Parlement een meerderheid te bestaan voor een Europees wetgevend kader waarin het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken, los van de bestaande GGO-wetgeving wordt geregeld. Daarmee komt het gebruik van deze biotechnologie voor veredelaars binnen handbereik. Een belangrijke stap voor de EU."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v