Werknemers A.C. Hartman weigeren ontslagregeling

07-01-2019    09:29   |    Goedemorgen

In de laatste week voor kerst kregen 57 van de 110 werknemers van The Fruit Farm Group in Sexbierum een mailtje dat ze op gesprek mochten komen. Voor hen lag een ontslagregeling klaar dat ze uiterlijk 4 januari moesten tekenen en slechts een derde van de wettelijke transitievergoeding bevatte. CNV-Vakmensen riep de medewerkers op om niet te tekenen.

Vrijwel alle medewerkers hebben het advies van CNV-Vakmensen gevolgd. De 'fooi' wordt niet geaccepteerd. De vakbond heeft geen goed woord over voor de manier waarop de directie te werk is gegaan. Het bedrijf in Friesland levert biologische groenten aan de Albert Heijn, die overigens geen partij is in dit geschil, en is één van de grootste groenteleveranciers van Nederland.

Project Waddenglas
The Fruit Farm Group uit België was al eerder in 2018 in het nieuws doordat ze zich, tegen de afspraken in, terugtrokken uit beloofde grondaankopen binnen het glastuinbouwproject Waddenlgas. Het argument was toen dat na de overname het bedrijf A.C. Hartman in 30 juni 2017 het bedrijf er slechter voor stond dan voor de aankoop was geschetst aan TFFG. Het Belgische bedrijf wilde zich focussen op de interne organisatie, wat blijkbaar in de week voor kerst gebeurde met een ontslagmailtje aan ruim de helft van de medewerkers. Door het terugtrekken van TFFG uit Waddenglas leek het project, waar miljoenen overheidssubsidie in was gestoken, toen mislukt.

Drama
The Fruit Farm Group van ondernemer Hein Deprez, die ook Greenyard bezit, heeft het niet makkelijk in Friesland. Friese media noemen de overname een drama, opgebouwd uit rechtszaken, beschuldiging van fraude (die ontkent worden) en de zelfdoding van voormalig eigenaar Willem Hartman. Eind 2017 waren er ook al grote zorgen bij Hartman over het beleid van The Fruit Farm Group, toen gevreesd werd dat vast personeel ruim baan moest maken voor flexibele seizoensarbeiders.

Eind van deze week wordt meer nieuws verwacht.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Kunstige cyclamen

Cyclamen vormen hét visitekaartje van Schoneveld Breeding. Met een nieuwe visualisering voor de eigen Superserie weet het bedrijf op...

Twitter: Gezond snacken

Van 4 tot en met 6 september a.s. vindt de Asia Fruit Logistica weer plaats en veredelaar Rijk Zwaan is van de partij. Op Twitter laat het...