Vragen over patent op groente en fruit

16-01-2019    08:58   |    Goedemorgen

VVD-Europarlementariër Jan Huitema wil opheldering over het oordeel van het Europees Octrooibureau dat er toch geen octrooien meer verleend mogen worden op groenten en fruit. Hij heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie.

In juni van 2017 besloot het Europees Octrooibureau (EOB) dat er geen octrooien meer verleend zouden worden op groenten en fruit die uit klassieke veredeling voortkomen. De Technische Kamer van Beroep van het EOB concludeerde dat dit verbod in strijd is met het Europees Octrooiverdrag. Volgens de huidige regelgeving mogen nu nog steeds octrooien verleend worden op planteigenschappen. Een tegenvaller, want zowel het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese landen hebben zich hiertegen uitgesproken om te voorkomen dat innovatie wordt belemmerd.

Stappen
Jan Huitema (VVD-Europarlementariër): 'Het is absurd om patenten te verlenen op groenten en fruit. Bedrijven mogen geen monopolie krijgen op ons voedsel. Mijn resolutie kreeg in het Europees Parlement een overgrote meerderheid. Ik wil nu met de Commissie gaan kijken hoe we dit gat in de regelgeving kunnen dichten.' Daarom vraagt hij de Commissie om opheldering en vraagt hij of de EC van plan is stappen te ondernemen om dit recht te trekken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws