'Voorkom voortplanten van Tuta met Isonet T'

09-12-2021    09:42   |    Goedemorgen

Denk niet te makkelijk over Tuta absoluta. Biobest-adviseur Marvin Koot ziet deze schadelijke tomatenmineermot steeds weer opduiken. Ook op bedrijven die er voorheen geen last van hadden. Daarom adviseert hij iedereen om bij aanvang van de teelt te starten met Isonet T. “Maar let wel, deze feromoonstrips hebben alleen zin als de kas schoon is.”

Nu de onbelichte telers weer gaan planten, wijst Koot op het belang van een vroegtijdige Tuta-bestrijding. “Elk jaar zorgt deze mot weer voor verrassingen. Wees dus voorbereid, want als deze plaag zich eenmaal in het gewas heeft gevestigd, is de schade groot. Gelukkig zien we goede resultaten met Isonet T. De draadjes met verwarringsferomonen voorkomen paringen en verminderen het aantal nakomelingen aanzienlijk.”

Verwarringseffect
“Essentieel bij de inzet van Isonet T is dat de jonge tomatenplanten vrij zijn van Tuta-larven”, benadrukt de adviseur. “Als de mannetjes en vrouwtjes elkaar al hebben gevonden, verlies je het verwarringseffect en heeft het product niet de juiste werking. Dat is een gemiste kans! Zeker omdat de praktijk uitwijst dat je met een goed gebruik van Isonet T een schadelijke populatie kunt voorkomen.” Hij adviseert telers daarom goed de jonge planten te controleren, zeker in de rijen bij het glas en het betonpad. Als ze gangetjes in de bladeren vinden, dan kunnen ze beter eerst een chemische bestrijding uitvoeren óf deze blaadjes wegplukken.

3 keer per jaar
Is de kas schoon, dan kunnen de draadvormige feromoonstrips geplaatst worden tussen de planten of aan de goten. Koot adviseert ongeveer 900 strips per hectare en 100 extra strips bij de betonpaden en gevels. “Dat zijn de plekken waar Tuta vaker voorkomt. Door Isonet T daar dikker op te hangen worden binnenkomende motten direct flink verward.” Isonet T mag 3 keer per jaar toegepast worden en in de wintermaanden behouden de strips 4 maanden lang hun werking. Bij lagere temperaturen geeft Isonet T minder snel zijn feromonen af, verklaart de adviseur. In het voorjaar en zomer bedraagt de werkingsduur zo’n 3 maanden.

Combineerbaar
Met een consequente en juiste inzet van Isonet T bestrijden telers de mineermot op een duurzame manier. Het product is combineerbaar met biologische en chemische bestrijdingsmiddelen. ”MRL en wachttijden zijn niet van toepassing”, vervolgt Koot.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: Zelf sambal maken?

Er zijn oneindig voor variaties voor verschillende sambals, maar één van de favorieten van Westland Peppers is...

Twitter: Digitaal lintje

Vanochtend heeft Maarel Orchids het digitale lintje doorgeknipt voor de lancering van haar nieuwe website. De...