Voorkom vastvriezen luchtramen

12-12-2018    08:55   |    Goedemorgen

De temperatuur nadert deze dagen het vriespunt. In moderne kassen is het temperatuurverschil tussen de lucht bij het gewas en de lucht bij het luchtraam vaak groot. Verzekeraar Interpolis geeft tips hoe je problemen door vastvriezende luchtramen kunt voorkomen.

Luchtramen kunnen vastvriezen bij temperaturen rond het vriespunt. Dit komt onder andere door uitstraling, en door isolatie van de schermen naar onderen toe. Dit is het geval bij nachtvorst. Door meerdere schermen en dichter wordende kassen is het vaker kouder boven het bovenste scherm. Hierdoor kunnen de rubbers van de luchtramen vastvriezen aan de aluminium kasdekken. Wanneer je dan toch de luchtramen openzet, beschadigen de rubbers beschadigen. Of nog erger: het luchtmechaniek en de opdrukkers zijn vervormd of gebroken. De luchtramen kunnen niet meer open. Als dan ook luchtramen kapot gaan, kan bij groente (bijvoorbeeld tomaten) 6 weken niet geoogst worden in verband met de voedselveiligheid. 

De oplossing is volgens Interpolis: meet de temperatuur ook boven het scherm. Dat kan eenvoudig door daar ook een temperatuurvoeler te hangen. Ook een temperatuurvoeler aan het aluminium deksysteem geeft veel inzicht in de temperatuur van het dek. Laat de temperatuur boven het scherm niet onder de + 40C komen. Dit geldt zeker in de vroege ochtenduren. Let op: + 40C is een advies, afhankelijk van het winterse weer kan het in iedere situatie anders zijn. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws