Virusresistente paprika's ontdekt

15-07-2019    10:17   |    AgriHolland

Onderzoekers van KeyGene hebben paprikaplanten ontdekt die op een nieuwe manier ongevoelig zijn voor een groep schadelijke geminivirussen.

Naar verwachting houdt dit type ongevoeligheid voor virus-infectie langer stand dan de gebruikelijke aanpak door middel van 'resistentie'. De onderzoekers presenteren hun onderzoeksresultaat maandag 15 juli op een internationaal wetenschappelijk congres in Glasgow.

KeyGene hoopt met de doorbraak een bijdrage te leveren aan de duurzame teelt van gewassen zoals paprika, Chili peper, katoen en cassave. In deze gewassen moet nu namelijk nog vaak gespoten worden tegen witte vlieg, de belangrijkste verspreider van geminivirussen. De veredelingsbedrijven zijn al begonnen om de ontdekking te gebruiken in hun eigen paprikaveredelingsprogramma's. 

Witte vlieg
Geminivirussen zijn planten virussen die opbrengstverliezen veroorzaken in veel gewassen. Daarnaast zijn deze virussen een belangrijke reden voor chemische bestrijding van witte vlieg. Dit insect kan het virus namelijk heel efficiënt verspreiden. Kenmerkend aan resistente planten is dat ze zichzelf kunnen verdedigen tegen virussen doordat ze de virussen kunnen herkennen. In virussen treden echter gemakkelijk veranderingen op in het erfelijke materiaal, waardoor planten de virussen niet meer herkennen waardoor de resistentie niet meer werkt.

Planten die niet vatbaar zijn
Onderzoekers van KeyGene kozen, in een samenwerking met de groenteveredelingsbedrijven Rijk Zwaan, Enza, Limagrain Vegetable Seeds en Takii, voor een strategie waarbij gewassen zijn veredeld die hun vatbaarheid verloren zijn en daardoor ongevoelig zijn geworden voor het virus. Die niet-vatbare planten hóéven zich dus niet te verdedigen. De virussen krijgen sowieso geen grip op de plant, omdat de plant een eiwit niet meer maakt dat voor de infectie door het virus noodzakelijk is. De verwachting is dat dit veel langer stand zal houden dan de gebruikelijke 'resistentie'. Het is voor virussen veel moeilijker om zich aan te passen.

DTP-gen
Het is onderzoekers van KeyGene als eersten gelukt om paprikaplanten te veredelen die hun vatbaarheid voor geminivirussen verloren zijn. Ze onderzochten daarvoor paprikaplanten met kleine veranderingen in een gen dat nodig is voor een goede virusinfectie. Zo ontdekten ze paprikaplanten die door een hele kleine verandering in het DTP-gen niet meer vatbaar zijn voor geminivirussen. Ze zorgden ook voor een sluitend bewijs dat het om échte verlies-van-vatbaarheid gaat. Het lukte de onderzoekers namelijk om ongevoelige planten weer vatbaar te maken, door tijdens het onderzoek het intacte DTP-gen van paprika weer in 'niet-vatbare' planten terug te zetten. Dat opnieuw vatbaar maken lukte ook met intacte DTP-genen afkomstig van cassave en katoen. Dat laat zien dat de 'verlies-van-vatbaarheid'-aanpak ook in andere gewassen succesvol kan zijn.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws