Vierdaagse zoekt groente-eters

25-04-2019    10:16   |    Goedemorgen

Onderzoekers van het Radboudumc zoeken Vierdaagselopers die in de komende weken veel nitraatrijke groente willen eten of rodebietensap willen drinken. De onderzoekers willen dit jaar in het Vierdaagseonderzoek uitzoeken of het verhogen van de inname van nitraat langdurig effect heeft op de bloeddruk en op sportprestaties.

Van nitraat is volgens de onderzoekers al bekend dat het de bloeddruk verlaagt. Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen die veel groente zoals paksoi, rucola en spinazie eten, beter kunnen lopen. Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar het langetermijneffect van meer nitraat eten en sporten. Overigens vertelde schaatscoach Jac Orie onlangs op het Healthy Food Congress dat zijn schaatsers die 2 uur voor een wedstrijd een halve liter bietensap drinken, gemiddeld 2,8 procent sneller schaatsen.  
Het Radboudumc wil de eigenschappen van nitraat verder onderzoeken. Deelnemers aan het Vierdaagseonderzoek moeten dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap drinken. Een andere groep krijgt elke week advies over het bereiden van nitraatrijke groente. Zij doen ook mee aan twee kookworkshops.
Tijdens de eerste drie wandeldagen van de Vierdaagse volgt een gezondheidsonderzoek. Rokers, zwangere vrouwen en mensen die bloeddrukpillen slikken mogen niet meedoen. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden voor deelname aan het onderzoek. 

Meer informatie vind je hier

Bron: Radboud UMC


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Kunstige cyclamen

Cyclamen vormen hét visitekaartje van Schoneveld Breeding. Met een nieuwe visualisering voor de eigen Superserie weet het bedrijf op...

Twitter: Gezond snacken

Van 4 tot en met 6 september a.s. vindt de Asia Fruit Logistica weer plaats en veredelaar Rijk Zwaan is van de partij. Op Twitter laat het...