Vervolgproject voor paprika-oogstrobot

12-01-2015    10:39

Het Europese onderzoeksproject Clever Robots for Crops (CROPS) voor de ontwikkeling van robotica in de tuin- en bosbouw is onlangs afgerond. Het door Wageningen UR Glastuinbouw gecoördineerde en door Productschap Tuinbouw medegefinancierde project heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van de paprika-oogstrobot. Het project krijgt nu een vervolg.

Het vierjarig onderzoeksproject met dertien partners uit tien verschillende landen heeft geleid tot een universeel robotplatform voor het produceren en oogsten van hoogwaardige gewassen. Er zijn demonstratierobots voor het plukken van paprika’s, appels en druiven, het precisiespuiten van bestrijdingsmiddelen en sensoren voor het ontwijken van obstakels voor bosbouwmachines ontwikkeld. Al deze robots maken gebruik van hetzelfde type modulair systeem- en softwarearchitectuur, waardoor het makkelijk is om bijvoorbeeld een andere grijper of camerasysteem te gebruiken.

Belangrijke mijlpaal
De in Wageningen ontwikkelde paprika-oogstrobot kan autonoom vruchten vinden, benaderen, vastpakken, afsnijden en wegleggen. Het succespercentage van het plukken en de doorlooptijd zijn in de praktijk nu nog onvoldoende, maar met de eerste werkende paprika-oogstrobot in een realistische omgeving is er een belangrijke mijlpaal bereikt. Experimenten in een commerciële kas hebben een schat aan informatie opgeleverd.

Recent is een nieuw Europees onderzoeksproject aan Wageningen UR gegund dat zich de komende drie jaar specifiek gaat richten op de verdere doorontwikkeling van de paprika-oogstrobot.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Limburg Agrofood viert verjaardag

LimburgAgrofood – het programma dat in februari 2018 is gestart om de sector agrofood in Limburg te helpen groeien en innoveren – is 1 jaar...