Uitfasering HFK-koudemiddelen: voorkom hoge kosten

14-12-2018    09:21   |    Goedemorgen

Vele koelinstallaties die worden gebruikt in de agri-sector zijn gevuld met HFK-koudemiddelen. Deze koudemiddelen zijn broeikasgassen die sterk bijdragen aan de opwarming van de aarde. Om die reden wordt het gebruik van deze HFK-koudemiddelen door Europa stevig aan banden gelegd. Wehako Koudetechniek uit Maasdijk krijgt bijna dagelijks telefoontjes van ondernemers die willen weten wat de gevolgen zijn voor hun installatie en hoe ze zich op de uitfasering kunnen voorbereiden.

“Vanaf 2020 worden HFK’s uitgefaseerd”, vertelt Willem Heppe, “deze mogen dan niet meer in nieuwe installaties worden toegepast. Bestaande installaties mogen dan nog alleen maar worden bijgevuld met een geregenereerd of gerecycleerd HFK koudemiddel.

 

Het broeikaseffect van koudemiddelen wordt uitgedrukt in GWP oftewel Global Warming Potential. F-gassen met een GWP groter dan 2.500 worden tot die tijd nog wel gebruikt, maar mogen niet meer worden geproduceerd. “Dit kan de nodige problemen geven als tuinbouwondernemers niet op tijd actie ondernemen” waarschuwt Jeffrey Heppe, zoon van Willem en beoogd opvolger. “Er kan een gebrek aan f-gassen ontstaan, waardoor de koelinstallatie niet meer kan worden gebruikt”, legt hij uit, “bovendien zullen de prijzen enorm stijgen”.

 

Wat adviseert Wehako?

“Er zijn verschillende mogelijkheden”, vertelt Willem, “in het gunstigste geval is een installatie aan vervanging toe, dan is het een goed moment om over te stappen op natuurlijke of HFO koudemiddelen. Bovendien kun je als ondernemer aanspraak maken op fiscale regelingen, dat scheelt dan weer in de kosten”.

 

Maar wat als de koelinstallatie nog niet aan vervanging toe is? “Dan zijn er verschillende mogelijkheden”, legt Jeffrey uit, “of de investering wordt naar voren gehaald of de koelinstallatie wordt aangepast voor de lagere GWP-middelen, dat noemen we een ‘retrofit’. Maar ook deze middelen zullen op termijn moeilijker verkrijgbaar zijn en duurder worden”.

 

Het juiste advies is dus afhankelijk van de staat van de koelinstallatie, het koudemiddel dat wordt gebruikt, besparingsmogelijkheden en de toekomstplannen van de ondernemer. “Inderdaad”, beaamt Jeffrey, “tuinbouwondernemers kunnen contact met ons opnemen voor een afspraak en dan bekijken we welke mogelijkheden er zijn”. Ik zou zeggen, doe het op tijd om hoge kosten te voorkomen.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws