'Tuinbouw is steeds meer afhankelijk van data'

27-05-2022    10:25   |    30MHz

Gestapelde groeibedden vol bladgroen onder kunstlicht en in een betoverende mist. Dat is de omschrijving van een indoor vertical farm bij LettUs Grow. Het is hun missie om het punt van productie dichter bij het punt van consumptie te brengen en iedereen in staat te stellen overal voedsel te verbouwen. Dit zal de afval- en CO2-voetafdruk bij de productie van vers voedsel verminderen. Met hun verticale tuinbouwoplossingen willen ze de indoor farming-industrie een boost geven. Het analyseren van gegevens is de sleutel tot hun missie.

Ricardo Lopes is plantenonderzoeker voor LettUs Grow. Hij begon in de glastuinbouw en stapte over naar verticale tuinbouw. Hij zag dat de laatste 5 jaar steeds meer mensen deze innovatieve aanpak van verticale tuinbouw serieuzer begonnen te nemen.

Een optimale gecontroleerde omgeving
In zo’n gecontroleerde omgeving vertrouwt Ricardo op verschillende databronnen. Hij had een plek nodig waar al deze verschillende bronnen samenkomen, zodat hij snel milieugegevens kon checken. LettUs Grow had een platform nodig om een ​​realistisch beeld te krijgen van de omgeving binnen de verticale farms.

“We hadden een goede dataset voor wat de vertical farm aan het doen was, maar betrouwbare en constante klimaatgegevens hadden we in het begin niet. Nu hebben we alles. We kunnen gegevens tot op de minuut controleren in het 30MHz platform. Handig om de fluctuatie te zien tijdens tests met bijvoorbeeld verschillende temperatuur- en vochtigheidsniveaus. Het 30MHz platform is een visuele manier om eventuele problemen op te sporen. Het maakte het veel eenvoudiger.

Voor LettUs Grow draait het allemaal om de optimalisatie van de gecontroleerde omgeving. Om het te optimaliseren hebben ze veel data nodig en een betrouwbare perceptie van wat er binnen de vertical farms gebeurt. “Dat kan alleen als je degelijke sensoren gebruikt en al je data op een digitale plek hebt staan”, zegt Ricardo. “De tuinbouw is steeds meer afhankelijk van data en wat data ons vertelt.”

LettUs Grow en Ricardo zijn optimistisch dat verticale tuinbouw zijn plaats zal vinden in de voedselvoorzieningsketen. “Misschien niet volgend jaar, maar misschien kunnen we over 5-10 jaar wereldwijd een behoorlijke hoeveelheid verse producten leveren. Geen ander systeem vervangen, maar complementair. Zeker in grote steden.”

Grote groeisnelheid, minimale impact op het milieu
LettUs Grow levert technologie voor vertical farms en kassen. Het Britse bedrijf combineert managementsoftware voor indoor farms met hun eigen aeroponics-technologie. In hun bodemloze systeem hangen de plantenwortels in een voedselrijke mist. Het is een recirculatiesysteem. Vanwege de gecontroleerde omgeving is er geen gebruik van pesticiden. Het systeem is gemaakt om de groeisnelheid te maximaliseren, terwijl de impact op het milieu wordt geminimaliseerd.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jack Ma bezoekt WUR

Jack Ma, oprichter van de Jack Ma Foundation en medeoprichter en voormalig uitvoerend voorzitter van Alibaba...