Tsunami aan technologie op EU Fresh Info Forum

30-11-2018    10:00   |    Goedemorgen

Robots en blockchain zijn niet meer alleen voor telers en ondernemers die voorop lopen en het al hebben gemaakt. Het is overal aanwezig en beschikbaar voor iedereen. Met die gedachte werd deze week de vierde editie van het EU Fresh Info Forum gehouden.

Met het thema ‘ Tsunami of Thechnology’ kwamen er vele kansen voor de versindustrie voorbij in het World Horti Center. Eerste spreker van de dag was Tom Quets van Capespan. Hij gaf tips hoe we die tsunami-golf aan kunnen. ‘Zorg voor een goede boot én de juiste mensen’, trok hij de parallel door. ‘Kies het juiste systeem dat werkt voor jou. Wat voor de buurman goed is, hoeft niet per se het beste voor jou te zijn. Zoek de juiste partner om de technologie te ontwikkelen en kijk ook verder dan de horizon: is het ook in de toekomst van waarde?’
Tim Hehekamp van Jumbo Retail legde in zijn presentatie uit hoe data de supermarktketen helpt om het assortiment per winkel te bepalen. Daarna was het aan Mike Poodt van Rijk Zwaan om uit te leggen hoe een zaadveredelaar technologie kan laten werken voor gewas en telers. 

Studenten
Na een gezonde, groene smoothie was het tijd voor drie blokken met parallelle lezingen: Crops 4.0, Chain 4.0 en Tech 4.0. Dat laatste blok bestond uit ronde tafeldiscussies, opgezet en begeleid door studenten van de TU Delft. Het was de eerste keer dat het EU Fresh Info Forum zo nauw de samenwerking met studenten opzocht. ‘We willen de nieuwe generatie graag interesseren voor de agrifoodsector. Daarom hebben we de studenten van de innovatieve opleidingen van de TU Delft hier uitgenodigd’, legt Kim van Luijk namens organisator Frugicom uit. De studenten hielden paneldiscussies over data, robotica en blockchain en bespraken hoe dat kan werken voor de verssector. ‘We hopen dat zij na vandaag zien hoe uitdagend de agrifoodindustrie is.’
Dankzij een samenwerking met het Rotterdam Food Cluster waren er ook studenten van de Erasmus Universiteit. Zij deden ideeën op voor hun eindscriptie en gingen in gesprek met bedrijven in beeld te komen voor een afstudeerstage.

Buitenlandse gasten
Er waren meer activiteiten: deelnemers kregen een rondleiding door het World Horti Center, er was een drone cage met demonstraties en start-ups klommen op de zeepkist om een pitch te houden.
De dag werd afgesloten met een plenair gedeelte. Prof. Peter Steeneken van TU Delft schetste een toekomst waarin we overgaan naar het ‘internet of plants’. Erik Jan Koedijk gaf aan hoe technologie kan ondersteunen in communicatie. Tot slot vertelde Europarlementariër Jan Huitema of de Europese Unie al klaar is voor alle IT.
Het EU Fresh Info Forum gaat vrijdag weer verder met een panelprogramma in het Hortiversum. Van Luijk: ‘Het complete programma duurt de hele week, samen met GS1 en IFPS. We mogen daardoor veel buitenlandse gasten verwelkomen, onder meer uit Canada, Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.’ 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Dag van de tuinbouw!

Goedemorgen, KAS Magazine en HortiContact slaan de handen ineen om de tuinbouw een hart onder de riem te...