Triple scherm voor paprikakwekerij

15-10-2020    09:51   |    Goedemorgen

THEMA KLIMAATSCHERMEN - Dubbele schermen zijn meer dan gebruikelijk in de paprikawereld. Maar kwekerij de Groentuin gaat nog een stapje verder. Naast een dubbel energiescherm maken ze sinds deze zomer ook gebruik van een zonweringsscherm.

De Groentuin teelt paprika’s op 13 ha in Merkplas (België) en heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet in energiebesparing. Zo investeerden ze al eerder in een wkk-installatie, laat Holland Scherming weten.

Mark Hoogendoorn van Hollland Scherming: “Met meer schermmogelijkheden door de installatie van dit derde scherm kan het klimaat nog beter worden gestuurd . Kwaliteit, plantgezondheid en productiviteit worden daardoor verder verbeterd. Van boven naar beneden ligt er een energiescherm, een zonweringsscherm en weer een energiescherm.”

Nieuw zonweringsdoek
Omdat dit de eerste paprikateler met drie scherminstallaties is, heeft Holland Scherming speciaal voor dit project een nieuw zonweringsdoek toegepast. Mark: “Het diffuse doek met open structuur zorgt voor 19% lichtafscherming, optimale lichtspreiding en de nodige ventilatie. De kans op verbranding van het gewas in voorjaar en zomer wordt aanzienlijk verkleind. Hiermee gaat De Groentuin voor een zo hoog mogelijke productie van een zo hoog mogelijke kwaliteit bij minimaal energieverbruik.”

Het installeren van dit zonweringsdoek in een bestaande kas met gewas en ook nog eens tijdens de coronapandemie was een uitdaging. Mark vertelt dat dankzij de voorbereiding, planning en afstemming het allemaal soepel is verlopen. In het najaar zal Holland Scherming ook in de 4 ha nieuwbouw van De Groentuin een triple scherm installeren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Biobest valt in de prijzen

Eupeodes-System van Biobest, specialist in biologische bestrijding en bestuiving heeft de prestigieuze Bernard...