'Telers in belichte aardbeienteelt kiezen voor Biobest'

24-03-2020    10:12   |    Goedemorgen

De belichte aardbeienteelt is aan een opmars bezig. Telers investeren in nieuwe systemen om hun bedrijf zo rendabel mogelijk te maken. Voor hun gewasbescherming kiezen ze veelal voor Biobest dat ook voor hen alles in huis heeft om bij deze teelten tot een succesvolle oogst te komen, zo laat het bedrijf weten.

Qua gewasbescherming kiezen de telers die hun aardbeien belichten voor biologische bestrijding. Dat merkt ook Jurgen Bouveroux bij Biobest. “De keuze voor biologische bestrijding spreekt een beetje voor zich bij glasaardbeien. De chemische resistentie en ook het residuvrije aspect zijn bepalende factoren. De veilingen en retail stellen strenge eisen op vlak van residu. Je wilt als teler niet dat je mensen in de serres worden blootgesteld aan pesticiden. Het is tegelijk ook een imagokwestie, geen enkele teler rijdt graag met de spuitkar.”

Biobest heeft een gamma aan producten dat succesvolle oogsten in de belichte aardbeienteelt volledig ondersteunt. “Onze natuurlijke vijanden zoals Phytoseiulus-System en Californicus-System, beide tegen spint, gedijen even goed in een verlichte kas”, legt Biobest-adviseur Jurgen Bouveroux uit. Voedingssupplementen zoals NutrimiteTM, tripsferomoon Tripher en natuurlijk middel Bluestim (tegen abiotische stress) halen volgens hem zonder enige extra aandacht hetzelfde rendement. Die producten vereisen geen specifieke aanpassingen in vergelijking met de traditionele aardbeienteelt.

Hommels en Uv-licht
Alleen bij hommelbestuiving moet er een beetje worden bijgestuurd. “Hommels vliegen uit wanneer er genoeg licht is”, verduidelijkt Bouveroux. “Ze oriënteren zich daar op. Wij laten hen daarom enkel uit hun nesten tussen bijvoorbeeld 10 uur ’s ochtends en 1 uur ’s middags. Die uren kunnen variëren en de teler kan daar zelf in schipperen. Het systeem is eenvoudig. Van zodra de hommels niet meer mogen uitvliegen, gaan de computergestuurde sluitsystemen van de nesten van binnenuit dicht en kunnen ze er niet opnieuw uit. Dat is eigenlijk de enige lichte aanpassing die vereist is bij de belichte aardbeienteelt.”

Alsmaar meer telers investeren in belichte aardbeienteelt en met succes: de productie ligt een stuk hoger en de opbrengsten stijgen zelfs nog meer. In het eindrapport ‘Aardbeienteelt in Vlaanderen’ van vorig jaar becijferde de Vlaamse regering dat de verwarmde serreteelt per are 65 procent meer aardbeien voortbrengt dan de gewone substraatteelt onder toegankelijke kappen. Het verschil wordt alleen maar groter als je naar de opbrengst kijkt. De belichte teelt brengt per are zo’n 145 procent extra op. De verkoopprijzen liggen dan ook een stuk hoger in de wintermaanden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Abc westland breidt uit

Hines abc westland breidt in 2020 en 2021 het bedrijventerrein uit met 5,5 hectare. De afgelopen jaren zijn...