'Support Your Locals'-boxen met streekproducten

07-04-2020    11:25   |    Goedemorgen

Sinds de coronacrisis zien veel boeren, producenten en andere ondernemers in de foodsector hun omzet slinken. Om daar wat aan te doen slaan lokale ondernemers de handen ineen en komen zij met speciale #supportyourlocals versboxen gevuld met streekproducten.

Consumenten kunnen deze boxen eenvoudig online bestellen en laten bezorgen om zo de lokale middenstand een steuntje in de rug te geven.

Support Your Locals is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke beweging die oproept om lokale producenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen. Onder de vlag van #supportyourlocalsNL werden de eerste initiatieven gestart in Amsterdam en Utrecht. Inmiddels breidt deze beweging zich snel verder uit in regio’s zoals Deventer, Haarlem, Twente, Eindhoven, Heemstede, Meierijstad, Westland, Rotterdam, Zeeuws-Vlaanderen, Leiden, Huizen en Cuijk. Bekijk hier het overzicht met alle lokale versboxen.

De inhoud van de boxen
Elke box bevat unieke streekproducten. Doorgaans gaat dit om producten zoals groente, fruit, zuivel, vlees, vis en verschillende delicatessen. Zo zitten er in de Amsterdamse box worsten van Brandt & Levie, bevat de Twentse box Asperges van Willem Dijk en vind je in de Haarlemse box vegetarische hamburgers van Broekhof de Slagersdochter. Soms wordt er een recept aan de box toegevoegd die je kunt maken met de producten in het boodschappenpakket. De boxen kosten gemiddeld €50,00 inclusief verzending.

Bestellen, bezorgen en betalen
De meeste initiatieven hebben zelf een eenvoudige webshop op poten gezet. Voorbeelden zijn supportyourlocals010.nl en supportyourlocalslandvancuijk.nl. Bestellen gaat aan de hand van een eenvoudig bestelformulier, betalen kan met iDeal. Een enkeling pakt het heel anders aan. Zo is Support Your Locals Meierijstad uitsluitend te vinden via Instagram. Bestellen gaat via een Whatsappje, betalen gaat met een tikkie. De meeste boxen worden binnen 2 - 3 dagen bij de klant voor de deur bezorgd.

Of deze lokale initiatieven een blijvertje zijn is de vraag. “De vraag naar lokale producten rechtstreeks van de boer was de afgelopen jaren al flink aan het stijgen. Verschillende maaltijdbox-leveranciers als Ekomenu en De Krat spelen hier al op in. Deze crisis kan de vraag naar streekproducten verder doen stijgen”, aldus Hans van vergelijkingssite Maaltijdbox.org. “Het is afwachten of deze initiatieven blijven bestaan als deze crisis achter de rug is. Als straks de horecazaken weer open zijn hebben deze ondernemers natuurlijk weer heel andere prioriteiten. Dat neemt niet weg dat een korte voedselketen alleen maar toe te juichen is.”

Bekijk hier een overzicht van alle lokale versboxen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws