Sturen microbiologie in water hoger op agenda

17-10-2019    10:47   |    Glastuinbouw Waterproof

Het WaterEvent van donderdag 3 oktober bood een keur aan workshops waar telers zich konden verdiepen in lopende projecten en actualiteiten. André van der Wurff praatte de bezoekers bij over het PPS-project Microbiologie in water, waarover Glastuinbouw Waterproof al eerder publiceerde. Het onderzoek komt in een nieuwe fase.

Hergebruik van gietwater is een groot goed, maar wat recirculeren we nu precies? Ten aanzien van micro-organismen en organische componenten is het watersysteem op een glastuinbouwbedrijf weinig meer dan een black box. Wat zich daarin afspeelt, kan veel invloed hebben op zaken als ziektedruk en infecties, weerbaarheid, wortelontwikkeling en de opname van specifieke nutriënten, dus ook op de teeltprestaties. Het is goed om eens uit te zoeken of die black box om te vormen is tot een beheersbaar stuurinstrument voor een weerbare teelt. Dat is de opzet van het PPS Microbiologie in water, mogelijk gemaakt door de Topsectoren Water en T&U en Glastuinbouw Nederland. De onderzoekspartners Groen Agro Control (GAC), KWR Water en Stichting Control in Food & Flowers krijgen voorts medewerking van Brabant Plant, Grodan, LC Gerbera, LC Phalaenopsis, OK Plant, Kwekerij Vereijken en Water IQ.

Wortelexudaten en ecosysteem
André van der Wurff van GAC schetste de diversiteit van de microbiologie in het watersysteem en de wortelomgeving, die ook wordt beïnvloed door organische stoffen die planten zelf uitscheiden. Deze wortelexudaten omvatten tal van bekende en minder bekende verbindingen, zoals fenolen en fenolzuren, suikers, aminozuren en vetzuren. Dankzij deze organische verbindingen vormen het water- en wortelmilieu een dankbare voedingsbodem voor zowel gunstige als schadelijke microben. In organisch-microbiologisch rijke systemen krijgen pathogenen doorgaans weinig ruimte en weten planten zich beter te weren.

Lees verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...