Sion slaat 2 miljoen liter water op in gierzakken

13-07-2020    09:38   |    AD

Menig voorbijganger vraagt zich af wat de negen vormloze objecten voorstellen die sinds kort naast de kwekerij van orchideeën-veredelaar Sion aan de Lierse Burgemeester Van der Goeslaan liggen. Het is geen kudde rustende zeekoeien, het zijn gierzakken, zo laat het AD weten.

Ron Moor, coördinator productielocatie brengt licht in de duisternis tegenover het AD: "De meeste tuinbouwbedrijven hebben tegenwoordig een grote warmteopslagtank staan. Bij het maken van stroom ontwikkelt de WKK (warmtekrachtkoppeling, red) warmte. Die warmte wordt in water, in ons geval twee miljoen liter, in grote tanks opgeslagen. ’s Nachts, als er geen elektriciteit wordt geproduceerd, wordt dat water, met een temperatuur tussen 45 en 90 graden, gebruikt voor de verwarming van de kassen.”

Een schitterend systeem, maar helaas gaat daarin ook wel eens iets mis. "Deze winter constateerden we een lekkage in de tank. Na onderzoek bleek dat de bodem lekte. Dan sta je voor een geweldige uitdaging, want waar laat je tijdens de reparatie twee miljoen liter water? Er bestaan bedrijven die noodvoorzieningen hebben om water op te slaan, maar geen twee miljoen liter. Lang leve internet. We kwamen terecht bij Den Daas in Wintelre. Dat bedrijf verhuurt gierzakken, de zakken die de boeren gebruiken om tijdelijk de koeienmest op het land op te slaan.”

Oplossing
Den Daas droeg de oplossing voor het probleem aan. "Het bedrijf verhuurt de zakken ook aan industriële bedrijven die met lekkende tanks te kampen hebben en zelfs bij festivals waar op terreinen ver buiten de bewoonde wereld waterleiding ontbreekt. Op ons buitenterrein kunnen we tien zakken van 200 kubieke meter precies kwijt. Het warme water uit de tank is erin gepompt. Dat was ook nog wel een dingetje want omdat het terrein een klein beetje afloopt gingen de zakken aan het rollen. Vandaar dat er met water gevulde tanks tegen de zakken zijn aangezet om te voorkomen dat ze in de sloot rollen”.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws