Simon Groot ontvangt World Food Prize

18-10-2019    09:51   |    Goedemorgen

Als eerste Nederlander heeft Simon N. Groot (84) vannacht in Iowa de World Food Prize in ontvangst mogen nemen. De prijs, die dit jaar voor de 34e keer werd uitgereikt, ging naar plantenveredelaar Groot vanwege zijn succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden.

Bekijk een video van de officiële overhandiging

Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren bereikte hij met zijn bedrijf East-West Seed niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten.

De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor Voeding en Landbouw’ genoemd, werd op 10 juni al aangekondigd door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Mike Pompeo. Gisteravond werd de prijs, waaraan een geldbedrag verbonden is van 250.000 dollar, overhandigd aan Simon Groot tijdens het Norman E. Borlaug International Symposium (Burlaug Dialogue) in Des Moines, Iowa. Hier spreken 1.200 deskundigen uit meer dan 65 landen met elkaar over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, -beschikbaarheid en voeding. Via de Borlaug Dialogue helpt de World Food Prize Foundation allianties te creëren in de strijd tegen wereldhonger en ondervoeding.

Het thema voor dit jaar, "Pax Agricultura: Peace Through Agriculture", gaat in op de steeds nauwer verbonden ontwikkelingen op het gebied van voedselzekerheid, conflict en ontwikkeling. Met onderwerpen variërend van religie, diplomatie en klimaat tot wetenschappelijke innovatie en ondernemerschap, biedt de Dialogue de gelegenheid om de balans op te maken van de huidige stand van zaken in de wereldwijde landbouw en voedselveiligheid.

Een van de gastsprekers tijdens dit symposium was Prof. dr. Ir.  Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University and Research. Zij sprak onder meer over het onderwerp "Getting to Zero Hunger: Research for Resiliency". Over de toekenning van de prijs aan Simon Groot zegt zij: "Ik ben er trots op dat we met ons wetenschappelijk onderzoek ook hebben kunnen bijdragen aan het grote succes van de tropische groenteteelt. Samenwerking tussen alle partijen is de kracht van de Nederlandse aanpak.

Nobelprijswinnaar Norman Borlaug zou de overtuiging van Simon Groot hebben gedeeld dat voedselzekerheid niet alleen gaat over calorieën, maar ook over nutriënten die in goede groenten zitten, zoals vitaminen en mineralen.”

Wereldvoedselprijs
De World Food Prize is de belangrijkste internationale onderscheiding voor die mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd om de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld te verbeteren. De prijs werd in 1986 opgericht door Dr. Norman E. Borlaug, ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede van 1970. Sindsdien heeft de Wereldvoedselprijs 49 uitmuntende personen geëerd die wereldwijd belangrijke bijdragen hebben geleverd. http://worldfoodprize.org  

East-West Seed, het bedrijf dat werd opgericht door Simon Groot, is marktleider op het gebied van tropische groentezaden in Azië en groeit snel in Afrika en Latijns-Amerika. Het familiebedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en verbetering van tropische groenterassen in Zuidoost-Azië en andere tropische landen. East-West Seed is ontstaan in Nederland ('West') en heeft zijn wortels in de Nederlandse 'SeedValley'. Het hoofdkantoor bevindt zich nu in Bangkok, Thailand ('Oost').

Het is de missie van East-West Seed innovatieve producten en diensten te leveren, om het inkomen van groentetelers te verhogen en te zorgen voor een groter en beter aanbod van groente in tropische landen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...