Sierteeltlogistiek verwacht verdere groei

14-05-2018    09:44   |    Transport & Logistiek

Greenlines Retail verwacht de komende jaren verder te kunnen doorgroeien. Dat melden Arno Driessen en Rob Stet, de ondernemers achter het platform voor de fijnmazige distributie van bloemen en planten.

“Retailers willen geen voorraden meer, maar bij voorkeur vijf keer in de week een vers product. Dat betekent automatisch dat de logistiek intensiever wordt; daarin willen zij worden ontzorgd.”

Greenlines Retail werd in 2001 opgericht met als doel de fijnmazige distributie van bloemen en planten richting de retail te organiseren. Arno Driessen van Selman Transporten in Bemmel en Rob Stet van Stet Heemskerk - twee bedrijven die zich al jarenlang bezighouden met bloemen- en plantentransport - stonden aan de basis van het platform. “Rond de jaarwisseling hadden steeds meer retailers behoefte aan één logistieke partner, die de distributie van bloemen en planten kon verzorgen vanuit telers en leveranciers naar de diverse filialen. En die garant stond voor een landelijke dekking. Daar sprongen wij op in”, zegt Driessen.

Om dit te realiseren, worden onder andere de mensen en het wagenpark van Selman Transporten en Stet Heemskerk ingezet. Daarnaast werkt Greenlines Retail samen met zeven gespecialiseerde vervoerders verspreid door de Benelux.  De belangrijkste meerwaarde voor de retailer is volgens de ondernemers dat deze één aanspreekpunt heeft voor al zijn orders en vragen rondom de logistiek van bloemen en planten. “Retailketens hoeven geen contact te onderhouden met meerdere vervoerders, terwijl ze wel verzekerd zijn van een landelijk dekkend en fijnmazig distributienetwerk. Ook is de klant er zeker van dat producten op de juiste manier worden vervoerd en tijdig op de plek van bestemming zijn. Dat kun je als individuele vervoerder moeilijk voor elkaar boksen.”

In de loop der jaren kende Greenlines Retail diverse ups en downs.  Aangezien het concept in 2001 nog relatief nieuws was, bleek het aanvankelijk moeilijk om retailpartijen mee te krijgen. Daarna had de crisis behoorlijk wat impact en waren er de nodige organisatorische uitdagingen.

“Inmiddels hebben we de organisatie echter goed op de rit staan en ligt er een stevig fundament voor een verdere groei van Greenlines Retail. De laatste jaren zit de omzet fors in de lift en wij zien nog volop groeimogelijkheden voor de toekomst. De retail wil geen voorraden meer, maar verse producten. Dat betekent dat zij niet meer twee keer per week vers product aangeleverd willen krijgen, maar bij voorkeur vijf keer. Dat betekent automatisch dat de logistiek intensiever wordt; daarin willen zij worden ontzorgd.”

Dat Greenlines Retail na al die jaren nog steeds bestaat, is vrij uniek. Veel samenwerkingen in de sierteeltlogistiek gingen namelijk ter ziele. “Vaak staan er te veel mensen aan het roer en mis je strategische slagkracht. Daarnaast betekent samenwerken continu investeren en overleggen. Daar moet je je wel bewust van zijn.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jack Ma bezoekt WUR

Jack Ma, oprichter van de Jack Ma Foundation en medeoprichter en voormalig uitvoerend voorzitter van Alibaba...