'Samenwerking het startpunt voor innovatie'

22-05-2015    10:54

De glastuinbouw moet nog meer samenwerken op het gebied van onder meer product- en marktinnovatie. Dat was de belangrijkste boodschap van de sprekers tijdens het startevent van Greenport Westland-Oostland. De bijeenkomst bij Anthura in Bleiswijk gisteren trok zo'n 300 bezoekers.

Greenport Westland-Oostland is het vernieuwde regionale samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het afgelopen jaar heeft Greenport Westland-Oostland een visie voor de toekomst van het tuinbouwcluster opgesteld. Deze is het startpunt voor diverse programma's op het gebied van onder meer voedselveiligheid, welbevinden, internationale hubs en internationaal kenniscentrum. Programma manager Jolanda Heistek: "De greenport heeft enorm veel kansen."

Key-note speaker van de bijeenkomst was hoogleraar Jan Jonker, auteur van onder meer het boek 'Nieuwe Business Modellen' en volgens Trouw een van de meest invloedrijke Nederlanders op het terrein van duurzaamheid. Jonker vertelde welke veranderingen momenteel gaande zijn in de maatschappij en de economie. Volgens Jonker slaagt de tuinbouw er onvoldoende in mee te bewegen. Hij riep de aanwezigen daarom op om te innoveren en te experimenteren. "Greenport Westland-Oostland heeft een exportwaarde van 5,4 miljard. Zet 1 promille daarvan opzij voor een regionaal experimentencentrum."

Tijdens de bijeenkomst gaven vijf deskundigen uit de 'triple helix' een korte presentatie over een deelonderwerp van de thema's van Greenport Westland-Oostland. Eigenaar Mark van der Knaap van Anthura stelde dat ondernemers aan het roer moeten staan bij het ontwikkelen van innovaties. Ze moeten daarbij ambitieuze doelen stellen en bereid zijn een financiële bijdrage te leveren aan het proces. "Greenport Westland-Oostland moet daarin een de regie nemen."

CEO Martin van Gogh van Hoogendoorn vertelde over een van de grote wereldproblemen: het dreigende voedseltekort. Er is onvoldoende ruimte om in 2050 9 miljard wereldburgers van eten te voorzien. "Er ontstaan mega-cities, en die moeten gevoed worden." Het vervoeren van voedsel naar die plaatsen is volgens Van Gogh geen oplossing: lokaal zal eten geproduceerd moeten worden. De tuinbouw zou - met hulp van Europees geld - oplossingen daarvoor moeten ontwikkelen. "We moeten de krachten bundelen, zodat we weer nummer 1 worden." De sector mag volgens hem geen tijd verspillen en zo snel mogelijk de handen ineen slaan, maar het liefst met minder 'clubjes' dan er nu zijn. "Er is een enorme versnippering. Greenport Westland-Oostland vind ik daarom een goede bundeling."

Klik links op een van de foto's en blader door een korte serie foto's heen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...