Ruim 3% exportgroei in februari

10-04-2020    10:31   |    Goedemorgen

Het volume van de goederenexport was in februari 3,3 procent groter dan in februari 2019, meldt het CBS. De groei is wat kleiner dan in de voorgaande maand (3,9 procent).

In februari 2020 groeide vooral de export van machines en aardolieproducten. Het volume van de import was in februari 0,9 procent kleiner dan een jaar eerder. Dit is de eerste krimp van de goedereninvoer in bijna vier jaar tijd. Er werden in februari vooral minder delfstoffen, aardolieproducten, metaalproducten en machines ingevoerd dan een jaar eerder. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in april ongunstiger dan in februari.

April ongunstiger dan februari
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in april ongunstiger dan in februari. Dat komt vooral doordat het Duitse en Europese producentenvertrouwen lager waren en doordat de ontwikkeling van de reële wisselkoers minder gunstig was.

In de in- en uitvoercijfers over de verslagmaand februari zijn de ontwikkelingen rondom het coronavirus nog nauwelijks zichtbaar, aldus het CBS.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Soepie?

De soepen van Kromkommer zijn jarig en dat vieren wij graag met hen mee. Inmiddels 6 jaar geleden zagen de...