Rijk Zwaan blijft volop investeren

23-10-2018    08:48   |    Goedemorgen

Veredelaar Rijk Zwaan blijft volop uitbreiden in personeel en investeren in onderzoek en veredeling van groenten, ondanks een minder boekjaar.

Het zaadveredelingsbedrijf uit De Lier maakte dinsdag de jaarcijfers bekend. De omzet nam met circa 2% af ten opzichte van het vorige boekjaar tot 413 miljoen. Dat komt met name door de sterke euro ten opzichte van andere valuta. De nettowinst nam daardoor ook af tot € 59 miljoen. Vooral in Turkije, Mexico en Rusland waren er lagere marges en de verkoop van zaden in Turkije kreeg door de zwakke lira een klap, schrijft Het Financieele Dagblad

De afgelopen jaren boekte Rijk Zwaan een omzetgroei van gemiddeld 8%. Voor het eerst was er nu een krimp. "We liggen er niet wakker van", zegt algemeen directeur Ben Tax tegen Het Financieele Dagblad. "We zijn een bedrijf met een langetermijnvisie. We hebben geen aandeelhouders die elk kwartaal groei willen zien."

Investering
In een persbericht schrijft Rijk Zwaan dat er daarom geen reden is voor het aanpassen van de investeringsplannen. In het afgelopen boekjaar heeft het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan € 115 mln. besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast is circa € 80 mln. geïnvesteerd in onder meer nieuwbouw en uitbreiding van kantoorgebouwen en onderzoeksfaciliteiten. Zo werden de laboratoriumfaciliteiten in Fijnaart met 65% uitgebreid. In de hoofdvestiging in De Lier werd 12 ha. grond verworven van 11 eigenaren voor uitbreiding van het kassencomplex in de komende vijf jaar. Hiermee wordt het nieuwe Seed Quality Centre, dat zo'n vijfhonderd meter van het hoofdkantoor is gelegen, verbonden met de bestaande faciliteiten bij het hoofdkantoor, waardoor een grote campus ontstaat.
Internationaal gezien heeft Rijk Zwaan een nieuw onderzoekscentrum in China gebouwd en zijn de veredelingsfaciliteiten in Spanje en Frankrijk uitgebreid. Ook is er een groot perceel grond in Brazilië voor veredelingsproeven aangekocht en zijn de productiefaciliteiten in Tanzania, Chili en Australië fors uitgebreid.  

Mensen
De primaire bedrijfsdoelstelling van Rijk Zwaan is “haar werknemers een prettige en duurzame baan bieden met goede arbeidsvoorwaarden.” In het afgelopen boekjaar is het aantal werknemers toegenomen tot meer dan 3.000. In de komende vijf jaar wordt een verdere groei met 1.000 medewerkers verwacht.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Abc westland breidt uit

Hines abc westland breidt in 2020 en 2021 het bedrijventerrein uit met 5,5 hectare. De afgelopen jaren zijn...