Rapport Grodan over efficiënt waterverbruik

22-03-2016    10:44

Uit een studie van Wageningen UR blijkt dat bij telen op steenwol minimaal 50% minder water nodig is dan wanneer er in de grond wordt geteeld. Bovendien liggen op steenwol de producties hoger dan wanneer in de aarde wordt geteeld. Deze cijfers komen van Grodan die een studie liet uitvoeren over efficiënt waterverbruik.

Vandaag, tijdens Wereldwaterdag komen de resultaten van de studie naar buiten. Waterschaarste is een grote uitdaging en de voedselindustrie en landbouwsector zijn de grootste gebruikers van water. Echter, zij vervullen een onmisbare rol als het gaat om de voedselvoorziening voor de snel groeiende wereldpopulatie; in 2050 is er twee keer meer voedsel nodig. In het kader van dit spanningsveld en de Wereldwaterdag maakt Grodan de resultaten bekend van de studie. Wageningen UR deed een literatuuronderzoek naar alle studies die er bekend zijn over waterverbruik en vergeleek deze met elkaar en komt op deze manier aan de conclusies.

Grond versus steenwol
In 90 procent van de kassen wordt een alternatieve voedingsbodem gebruikt in plaats van grond. De studie toont aan dat bij telen in grond het waterverbruik aanzienlijk hoger is, namelijk 50 – 100% ten opzichte van steenwol. In de grond komt het water niet allemaal bij de wortels terecht en is er dus sneller sprake van overmatig waterverbruik. Bij steenwolsubstraten kan overtollig water worden hergebruikt en daardoor is het waterverbruik daar vele malen efficiënter. Er is namelijk minimaal 50% minder water nodig. Daarnaast bieden innovatieve irrigatietechnieken de mogelijkheid om het watergebruik in steenwol te meten en te reguleren. De teler weet precies hoeveel water een plant, die op steenwol groeit, nodig heeft en dat voorkomt overmatig waterverbruik.

Twee keer meer groenten
De studie concludeert dat op een voedingsbodem van steenwol hogere opbrengsten worden gerealiseerd met minder water. De hoeveelheid water die nodig is om 1 kg tomaten te produceren op een voedingsbodem van aarde is hoger dan bij steenwolsubstraat. Het verschil is vaak factor twee of meer. Dus met dezelfde hoeveelheid water kan ruim twee keer meer groenten geproduceerd worden als de Nederlandse omarming van steenwolgebruik wereldwijd doorzet, zegt Grodan in het persbericht.

Waterverbruik bij de verschillende teelten
Bij een teelt van tomaten waar op steenwol wordt geteeld en er aan waterrecycling wordt gedaan, wordt voor 1 kg tomaten 4 liter water gebruikt. Deze vier liter kan worden gehaald als alles is geoptimaliseerd, dus wanneer ál het overtollige water wordt opgevangen en vervolgens hergebruikt. Een tomatenteelt in een kas met een tomatenteelt op een 'alternatief substraat' (geen aarde) maar waar wel gerecycled wordt, wordt 10 liter water verbruikt. Voor tomaten die in mediterrane landen worden geteeld is voor 1 kg 60 liter water nodig. Als er in een kas tomaten worden geteeld in de grond zonder recycling van water en in de grond wordt er 22 liter water gebruikt voor 1 kg tomaten. De studieresultaten laten zien dat hergebruik van water in een teelt met steenwol resulteert in een waterbesparing van 21%.

Andere voordelen van steenwolsubstraat zijn dat per vierkante meter produceert de plant meer vruchten van hoge kwaliteit (1m³ basalt levert 50m³ steenwol op, waarop 350.000 kg tomaten worden geteeld). Omdat ieder seizoen het steenwolsubstraat wordt vernieuwd, wordt de kans op ziekten aanzienlijk verminderd. Verder recycled Grodan het steenwolsubstraat en verwerkt het tot basismateriaal voor de productie van bakstenen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...