Puur data gestuurde komkommerteelt

17-07-2018    06:57   |    Goedemorgen

The Croperators, een acht man tellend team van AgroEnergy en Delphy gaat deze zomer laten zien dat met kunstmatige intelligentie een komkommerteelt mogelijk is. Het team van AgroEnergy en Delphy is een van de vijf teams dat zich geplaatst heeft om deze uitdaging aan te gaan. Met zo min mogelijk input aan water, voeding en energie, gaan zij op afstand, komkommers telen.

Als eerste ronde van deze ‘Autonomous Greenhouses Challenge’, werd een 24 uurs hackaton gehouden waar vijftien internationale teams aan meededen. The Croperators eindigde op de derde plaats en is tevens het enige Nederlandse team dat is geselecteerd voor deelname aan de Challenge, die georganiseerd wordt door Wageningen University & Research. In een hackaton bedenken teams creatieve oplossingen voor alledaagse problemen.De challenge gaat nu verder in de proefkassen van de WUR in Bleiswijk.

“We zijn ons daarop nu aan het voorbereiden”, zegt business developer Rudolf de Vetten, namens AgroEnergy. “Dat houdt in dat we vanaf eind augustus een teelt gaan aansturen, puur software gericht, dus zonder handmatig ingrijpen. We mogen één keer in de kas om de sensoren op te hangen, that’s it. Alleen de gewasverzorgers mogen naar binnen om te oogsten, blad te verwijderen of ziektes te bestrijden. Maar de beslissing daartoe nemen wij op afstand”, vertelt De Vetten. “We laten gewasregistraties doen maar het is nog niet duidelijk wat we daarvan te zien krijgen.

”Wekelijks komen de acht teamleden nu bij elkaar, om de voortgang van het software ontwikkeltraject met elkaar te delen. Delphy brengt de teelt en IT-kennis in. AgroEnergy de data science en energiekennis. Al ligt dat niet heel zwart wit. “We trekken echt als één team op”, zegt Rudolf de Vetten.

“Tijdens de challenge zullen we een soort control room gaan inrichten om alles te kunnen volgen en bij te sturen.”De Vetten denkt dat het een spannende wedstrijd wordt. The Croperators binden de strijd aan met nog vier winnende teams: deep_greens, AiCU, Sonoma en iGrow. De vijf teams zijn aan elkaar gewaagd, maar The Croperators zijn een kansrijke winnaar, meent De Vetten.

“Ons concept klinkt als een klok.” 12 december zullen we het weten. Dan wordt bekend wie de winnaar is. De challenge is opgezet door Tencent en de WUR. Het Chinese Tencent is één van de grootste internetbedrijven ter wereld, groot in games en kunstmatige intelligentie. Vanuit de drive om met technologie een bijdrage te leveren aan het oplossen van het wereldvoedsel probleem heeft Tencent de samenwerking met de WUR opgezocht. Samen hebben zij een challenge opgezet met de vraag: Wie is er in staat om volledig autonoom komkommerteelt aan te sturen? Met minimaal gebruik van grondstoffen en maximale productie. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Decorum beloont telers en kopers

Telersvereniging Decorum heeft de beste kweker en beste koper van het jaar donderdag beloond met een prijs. Dat gebeurde tijdens de...

Bij Ovata op visite

Karin Ammerlaan liet gisteren aan Sandra en Glenn het bedrijf Ovata in Bleiswijk zien.