Primeur voor CannNext met cannabisonderzoek

15-08-2019    09:36   |    Goedemorgen

CannNext is als eerste particuliere organisatie in Nederland innovatief onderzoekslaboratorium gestart voor medicinale cannabis om zo de toepassingen voor patiënten te versnellen. Bij het onderzoek worden wietplanten op inhoud getest.

Het betreft inhoudsstoffen die kunnen helpen bij bestrijding van ziektesymptomen, zoals (neuropatische) pijn en tientallen andere symptomen, waarvan de werking van medicinale cannabis door de Nederlandse overheid en internationale organisaties zijn erkend.

CannNext verricht de teelt met een vergunning van de Nederlandse overheid in een zeer moderne, streng beveiligde en geheime indoor locatie.  De teeltfaciliteit behoort tot de top van de wereld. De faciliteit is uitgerust met innovatieve klimaatbeheersing, bewatering en belichtingstechnologie om heel specifiek te telen of onderzoek te doen. De faciliteit is zeer milieuvriendelijk doordat vrijwel al het water hergebruikt wordt in tegenstelling tot veel traditionele teelt. Uiteraard worden er bij de teelt van het medicinale product geen pesticiden gebruikt. De teelt vindt in een geheel gesloten klimaatsysteem plaats onder zeer gecontroleerde omstandigheden, waarbij ook alle geur wordt weggefilterd.  Het bedrijf voert onderzoek uit voor internationale bedrijven en organisaties die zich specialiseren in onderzoek naar inhoudsstoffen.

De oprichter, Eric Uleman, zegt over de afgelopen 12 maanden: “Het was een uitdagend traject. Niet alleen was de bouw erg complex omdat dit in Europa zelden gebeurt. Tevens moest lang onderhandeld worden met de overheid en de gemeente en politie van de gemeente waar wordt geteeld. Dit in verband met de uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Nederland was altijd vooruitstrevend in de ontwikkeling van medicinale toepassingen voor patiënten. De teelt en het onderzoek is een voorbeeld van de Nederlandse Greentech: de uiteindelijke bloem is de grondstof voor een medicijn en dat betekent dat elke bloem vrijwel exact dezelfde hoeveelheid actieve stoffen moet bevatten. Dit is natuurlijk ontzettend moeilijk en er zijn maar weinig onderzoekslocaties in de wereld waar dit gerealiseerd kan worden”.

Verbetering welzijn patiënten
CannNext werkt samen met een team van onderzoekers en werft momenteel internationale financiering voor verder specialistisch onderzoek. Eric Uleman: “We willen met name onderzoeken hoe medicinale cannabis een rol kan spelen bij het terugdringen van gebruik van pijnstillers (opioïden). Vaak kan je in dit soort complexe trajecten het doel uit het oog verliezen. Daarom benadruk ik ook altijd aan medewerkers dat het belangrijk is te realiseren dat we dit doen voor patiënten die straks dankzij ons onderzoek hun welzijn sterk kunnen verbeteren.”

Eric Uleman is blij met alle belangstelling uit het buitenland voor het onderzoek.  “Veel overheden hebben wereldwijd de medicinale toepassing van cannabis gelegaliseerd. Er is echter vaak lokaal weinig kennis beschikbaar over de bouw van een onderzoeksfaciliteit en de gestandaardiseerde teelt. Hier komt veel technologie en dataanalyse bij kijken.” 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kwaliteit als uitgangspunt

ACTUEEL HORTI THEMA - Koppert Nederland blijft zoeken naar nieuwe oplossingen of het verbeteren van huidige...

Morgen: Royal Brinkman

ACTUEEL HORTI THEMA - Thomas Kern, Senior Productmanager gewasbescherming & desinfectie bij Royal Brinkman, is...

Blog: A Perfect Storm 23-09-2021    10:24
Duurzame verpakking houdt bloemen vers 23-09-2021    10:19
Aftrap tulpenseizoen weer op de Dam 23-09-2021    10:16
Hortensia in fotoshoot VROUW 23-09-2021    10:10
Vervolg Cymbidium-campagne 23-09-2021    10:07
Nieuwe directeur voor Gebroeders Alkemade 23-09-2021    10:03
Elektrisch rijden in stroomversnelling 23-09-2021    10:00
Chrysanthemum Valley 23-09-2021    09:55
Vier KVBC awards voor Living Creations 23-09-2021    09:48
Goedemorgen Tech: iPhone 13 23-09-2021    09:43
  Ga naar het nieuwsarchief