Platform voor daghandel tuinbouwproducten

23-01-2018    09:13   |    Goedemorgen

Kwekers en transporteurs in Noord-Limburg slaan de handen ineen om de regionale daghandel in de tuinbouw - en met name bloemen en planten - efficiënter en daarmee voordeliger en duurzamer te organiseren. Op 30 januari wordt daartoe het Spring Platform gelanceerd, dat kwekers, transporteurs en handelaren met elkaar verbindt.

Boomkweker Frank Coenders uit Grubbenvorst is penvoerder van dit project. Ook boomkwekerijen Vergeldt & Bouten en Lakei Boomkwekerijen uit Lottum zijn aangehaakt, net zoals Mercuur Smart Logistics Venlo en Van Zaal Transport. “Er is een studie uitgevoerd in het kader van het investeringsprogramma ‘Limburgse Land- en Tuinbouw Loont”, vertelt Eric Brouwers van ProSales. Dit bedrijf begeleidt, samen met logistiek specialist Tri-Vizor, het complete project. “Daaruit bleek dat er flinke efficiencyslagen gemaakt kunnen worden in de regionale daghandel binnen Zuidoost-Nederland en de aansluitende Duitse grensregio’s. Wat betreft boomkwekerijproducten, maar ook bij de handel in bloemen. De partijen, die vooral in Noord-Limburg worden opgeladen en in Duitsland worden afgeleverd, zijn te klein, waardoor de transporteur deze niet efficiënt en tegen een optimale prijs kan vervoeren. Bovendien rijden meerdere transporteurs in de regio dezelfde ritten. Er is dus veel te winnen.”

Dit moet volgens Brouwers worden opgelost door telers, logistiek en handel via een digitaal platform met elkaar te verbinden. De afgelopen periode werd een pilot uitgevoerd met ‘early adapters’, die nu wordt opgeschaald. “Door informatie uit te wisselen over ladingen, kunnen transporteurs hun ritten beter benutten, wat kostentechnisch interessanter is. Ook kan extra service worden verleend richting klanten. Samenwerken is de sleutel tot succes en creëert een win-winsituatie.”

Deelname aan het platform is de eerste drie maanden gratis. “Daarna zijn er wel kosten aan verbonden, maar die staan zeker in verhouding tot de baten”, zegt Brouwers.
Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VIDEO: Timelaps van IFTF

De internationale beurs IFTF in Vijfhuizen is weer achter de rug. De organisatie heeft een leuke timelaps gemaakt. Loop je mee nog een...

Nagenieten van de FHTF

We hebben er weer van genoten, van de Trade Fairs in Aalsmeer en Vijfhuizen. Ontzettend mooie stands en enorm veel leuke mensen gesproken....