Pilot met teelt zachtfruit onder zonnepanelen

Pilot met teelt zachtfruit onder zonnepanelen

In Someren en Lierop zijn het bedrijf Green Meteor, fruitteler Thwan van Gennip, onderzoekers van de Universiteit Leuven en enrgiebedrijf Engie een pilot gestart waarbij onder zonnepanelen aardbeien en frambozen worden geteeld, meldt AgriHolland. De onderzoekers meten het effect van zonnepanelen op de kwaliteit en opbrengst van de verschillende gewassen. De eerste indrukken zijn positief.

Als onderstel wordt de basis gebruikt van de 'Mini Air', een overkappingssysteem voor de teelt van zachtfruit. Alleen is de plasticfolie vervangen door licht doorlatende zonnepanelen. De zonnepanelen zorgen voor bescherming van de gewassen tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige neerslag, vorst en te intensieve zonnestraling.

In het onderzoek wordt per gewas gekeken naar het klimaat onder de panelen, de optimale opstelling van de panelen, de afstand tussen de rijen, de hoogte van het gewas, het recirculeren van het drainwater en de mogelijkheid voor het opvangen van regenwater opvang.

Green Meteor is opgezet om teelt van gewassen onder zonneparken mogelijk te maken. Twee bedrijven met ervaring in constructie en de fabricage van teeltsystemen voor de tuinbouw, werken samen in deze onderneming Samen met Meteror Systems wordt gewerkt aan het ontwerpen en produceren van de juiste teelt- en irrigatiesystemen die nodig zijn om diverse gewassen onder zonnepanelen te kunnen telen.

Bron: AgriHolland / Green Meteor

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v