Video: 'Accepteren dat we hier werken en leven'

07-04-2021    09:19   |    WOS

Westland en arbeidsmigranten; de inwoners van de gemeente willen eigenlijk niet met, maar ze kunnen ook niet zonder. Het realiseren van voldoende huisvesting voor de 12.000 arbeidsmigranten, die in en tussen de kassen werken, gaat al jaren zonder succes. Omwonenden houden plannen tegen, omdat ze de arbeidsmigranten niet in hun achtertuin willen. Eén van die arbeidsmigranten die naar een woning zoekt, is Sibi. Op de WOS doet hij zijn verhaal.

De 55-jarige Pool kwam hier in 2005 naartoe om een beter leven op te bouwen. "Er is uiteraard ook werk in Polen, maar de economische situatie van het land is slecht", vertelt hij. "Het verschil met wat je daar en hier kan verdienen, is echt groot. Ik was niet zozeer arm, maar ik wist dat ik hier in Nederland kans had op een betere toekomst."

De Pool betreurt het dat er niet meer betaalbare woningen voor arbeidsmigranten worden gerealiseerd in Westland, omdat bewoners vaak voor de plannen gaan liggen. "Als arbeidsmigrant blijf je je toch een vreemde voelen." Daarnaast ervaart hij ook dat er veel vooroordelen over Polen en andere Oostblokkers zijn. "Natuurlijk zijn er Polen die drinken, maar er zijn ook Nederlanders die dat doen. Overal heb je goede en slechte mensen, dat hangt niet af van je nationaliteit."

Sibi hoopt dat er snel meer huisvesting komt. "We mogen hier wel werken, maar niet wonen. Hoe gaan we het probleem op woningen dan oplossen? Ik zie geen goede uitweg." Hij vervolgt: "Als mensen willen dat we hier werken, moeten ze ook accepteren dat we hier leven."

Bekijk hier het volledige interview met Sibi


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws