Paprikatelers blij met succesvolle zweefvlieg

Paprikatelers blij met succesvolle zweefvlieg

Vorige zomer introduceerde Biobest haar nieuwe wapen tegen bladluis: Eupeodes-System. Vanaf maart hebben meerdere paprikatelers deze zweefvlieg ingezet. Met het gewenste resultaat, vertelt Biobest adviseur Bart Elseviers. "Eupeodes corollae is een vraatzuchtige predator die ook bij lagere temperaturen bladluis stevig aanpakt."

Nu het aanbod van chemische middelen tegen bladluis in snel tempo afneemt, verschuift de aandacht van paprikatelers steeds meer richting biologische bestrijding. "Eupeodes-System komt dan ook op het goede moment", vervolgt Elseviers. "We hadden natuurlijk al sluipwesp Aphidius-System en galmug Aphidoletes-System. In combinatie met deze nieuwkomer kunnen telers nu nog efficiënter het aantal bladluizen in een gewas verminderen."

Actief vanaf 10°C
Eupeodes-System is een zeer effectieve rover. De larven voeden zich met alle veelvoorkomende bladluissoorten in tuinbouwgewassen. Als generalist kan deze zweefvlieg zelfs bijdragen aan de bestrijding van wolluis, witte vlieg, trips en spint. Elseviers: "Telers doen er goed aan om de zweefvliegpoppen wekelijks met een dichtheid van 0,05 insect/m˛ uit te zetten. Dat kan al vroeg in het seizoen. Eupeodes-System is namelijk actief vanaf 10°C. Vervolgens is enkel voldoende zonlicht nodig om de populatie snel te doen groeien."

Blijven volhouden
Volgens de Biobest adviseur zijn ook brandhaarden van bladluis goed aan te pakken met Eupeodes.
Hij adviseert de zweefvlieg op die plekken extra uit te zetten. "Een dosis van 0,1 insect/m˛ per week is vaak voldoende," zegt Elseviers. "Het is wel belangrijk om de extra inzet minimaal drie weken vol te houden." Zoals altijd geldt: een consequente en goed gedoseerde inzet levert de beste successen op. "Eupeodes-System heeft een zeer grote eetlust en zal met zijn vraatzuchtige karakter de hotspot effectief bestrijden. Daarnaast zijn het sterke vliegers met een goed zoekvermogen. Hierdoor zullen ze de haard snel weten te lokaliseren."

Waardevolle aanvulling
En die andere zweefvlieg dan, Sphaerophoria-System? "Deze volgt na Eupeodes-System", verduidelijkt Elseviers. "Eupeodes geeft goede resultaten tot 25°C. Bij hogere temperaturen presteert Sphaerophoria weer beter. Met een combinatie van beide zweefvliegen, dekken telers de hele zomer af. In het koelere najaar ligt een keuze voor Eupeodes-System dan weer voor de hand. Een waardevolle aanvulling dus."


Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v