Paprikaoogstrobot op BNR Radio

16-08-2016    11:52   |    Ellis Langen

Vanochtend gaf Jos Balendonck, onderzoeker Wageningen UR Glastuinbouw, twee minicolleges op BNR Nieuwsradio over de SWEEPER Paprikaplukrobot. Dit gebeurde bij het radioprogramma Wetenschap Vandaag.

Aan deze paprikarobot heeft Wageningen Glastuinbouw meegewerkt. Wageningen UR is één van de zes partners uit vier landen die samen werken aan robots voor gebruik in de tuinbouw in het project Sweeper. Eén daarvan is de paprikaplukrobot die na twee jaar ontwikkeling nu klaar is voor testen in de praktijk.

Balendonck geeft uitleg over wat de robot kan en waar moet nog aan gewerkt moet worden om kwalitatief goede paprika’s te plukken, zonder tussenkomst van de mens en zonder het paprikagewas te beschadigen. Hij zegt onder andere: "We verwachten de robot binnen enkele jaren op de markt te krijgen. Echter, wil je zo'n robot net zo snel maken als de mens en dat de robot alles plukt in de kas, dan gaat deze robot steeds duurder worden." Wageningen UR denkt dan ook dat de paprikaoogstrobot in de toekomst een groot deel van de paprika's in de kas gaat oogsten en dat de mens daarna alleen nog de moeilijk te oogsten paprika's oogst. "De robot zal de mens dus gaan assisteren. Omdat de robot dicht bij de mens werkt moeten we bij de ontwikkeling goed op de veiligheid letten."

Het radioprogramma Wetenschap Vandaag verzorgt in de zomer in de ochtendspits minicolleges over nieuwe ontwikkelingen en verrassende inzichten met als doel 'te voorkomen dat je IQ afneemt in de vakantieperiode'. 

Beluister hier het item terug.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Limburg Agrofood viert verjaardag

LimburgAgrofood – het programma dat in februari 2018 is gestart om de sector agrofood in Limburg te helpen groeien en innoveren – is 1 jaar...